Кафедра українознавства та латинської мови НФаУ відзначила 25-річний ювілей

Не дивлячись на «молодий вік», кафедра українознавства та латинської мови НФаУмає більш глибоке історичне коріння та досвід праці багатьох поколінь.


Робота кафедри українознавства та латинської мови грунтується на традиціях Харківського Імператорського університету, одним із спадкоємців якого є Національний фармацевтичний університет.


Є.І.Світлична кандидат філологічних наук, доцент, завідувач кафедри українознавства та латинської мови НФаУ

У Харківському Імператорському університеті латина була однією з мов викладання. У заснованому в 1921 р. Харківському фармацевтичному інституті була створена кафедра іноземних мов, на якій викладався курс латинської мови.

Під час Великої Вітчизняної війни архіви було втрачено, тому висвітлити діяльність кафедри у період з 1921 до 1946 рр. неможливо.

1946 року після повернення з Семипалатинська, куди було евакуйовано ХФІ, кафедру іноземних мов очолив Садинський Б.І., однією із складових кафедри була секція латинської мови. У період з 1946 до 1948 рр. латинську мову викладали Невельський П.Н., Смирнов П.А., Бєлецька Н.А. та Бобова Т.П. (учасник війни, у подальшому нагороджена значком «Відмінник охорони здоров’я»).

З 1947 до 1970 рр. кафедрою завідувала Лабунська Е.Ю.

У зв’язку з відкриттям воєнно-медичного факультету 1952 р. колектив кафедри доповнився новими кадрами: Добровольською Є.І., Половедько Л.К., Петровою В.В.,Сетак Л.Г., а також Толок І.О.

Воєнно-медичний факультет функціонував як структурна одиниця ХФІ до 1958 р., за цей період близько 400 курсантів опанували латину.

У подальшому кафедрою керували канд. філол. наук Баркаш Г.В. (1970–1973), ст. викл. Толок І.О. (1973–1977), канд. філол. наук Овчаренко В.М. (1977–1978).

У 1978 р. кафедру очолила проф. Григор’єва М. В., дійсний член Нью-Йоркської академії наук. Протягом 1947–1992 рр. у секції латинської мови працювали такі викладачі, як Невельський П.Н., Смирнов П.А., Бєлецька Н.А., Бобова Т.П., Толок І.О., Петюніна О.Ф., Іоненко І.Р., Світлична Є.І., Базарова В.І., Марюхніч Л.Г., Жук  Л.Г., Фель О.Л.

У 1992 р. секцію латинської мови було реорганізовано в окрему кафедру, яку очолила кандидат філологічних наук, доцент Євгенія Іванівна Світлична.

У 1998 р. кафедра латинської мови була реорганізована в кафедру українознавства та латинської мов, де викладалися дисципліни «Історія України», «Ділова українська мова» та «Латинська мова», «Історія та теорія української та зарубіжної культури». На кафедріпрацювали Савченко Н.М., Берестова А.А., Чернігова В.Є., Філіппенко Р.І., Вербицька О.А.

У 2004 р. Циклову методичну комісію гуманітарного циклу очолила доц. Світлична Є.І. На засіданнях ЦМК викладачі відповідних кафедр продовжили обмін передовим методичним досвідом.

У 2005 р. кафедра українознавства та латинської мови булаоб’єднана з кафедрою суспільних наук на чолі з доц. Світличною Є.І., а наприкінці 2006–2007 навчального року рішенням Вченої ради університету кафедру суспільних наук, українознавства та латинської мови знову розділили на дві окремі кафедри.

Із 1998 р. до 2003 р. кафедра була опорною в системі МОЗ України з дисципліни «Латинська мова» для вищих навчальних закладів, із 2003 р. є опорною з дисципліни «Українська мова (за професійним спрямуванням)».

Робота кафедри в цьому напрямку полягає в узагальненні та впровадженні позитивного досвіду викладання латинської та української мов у фармацевтичних та медичних ВНЗ із утіленням у навчальний процес найкращих здобутків, пропозицій та рекомендацій щодо вдосконалення підготовки студентів, а згодом – розробки загальних рекомендацій із форм та методів оптимізації навчального процесу в межах переходу на навчання за Болонською системою.

За час роботи на кафедрі дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата наук захистили Світлична Є.І. (1995 р.), Савченко Н.М. (1987 р.), Лисенко Н.О. (2003 р.), Філіппенко Р.І. (2004 р.), Постолова І.В. (2007), Тимченко А.О. (2010 р.), Фель О.Л. (1915), Кальченко Т.Ю. (2015), Берестова А.А. (2016), результати наукових пошуків висвітлюються в численних розвідках у фахових виданнях: протягом 25 років — понад 400 статей та тез.

У сфері досліджуваних викладачами кафедри наукових питань — історія та тенденції розвитку вітчизняних та зарубіжних латинських номенклатур, проблеми термінотворення у фармацевтичній термінології, дослідження етимології ботанічних назв лікарських рослин і розробка спеціальних багатомовних термінологічних словників, а також концептологія, лінгвопоетика та лігвостилістика поетичних текстів корифеїв світової та української літератури, історіографія та вивчення пам’яток церковного мистецтва України. Результати наукових пошуків висвітлюються в численних статтях у фахових виданнях.

Наразі кадровий потенціал кафедри українознавства та латинської мови налічує 17 чоловік, 8 співробітників мають науковий ступінь кандидата наук.

На кафедрі викладається 4 обов’язкові дисципліни: «Українська мова(за професійним спрямуванням)», «Латинська мова», «Латинська мова та медична термінологія», «Українська мова для іноземних студентів», а також 4 вибіркові дисципліни: «Історія та культура України», «Українське ділове мовлення», «Історія сучасного світу», «Культура наукової мови».

За 25 років вийшли друком70 підручників, посібників і словників, 30 методичних рекомендацій, численні робочі зошити, конспекти лекцій тощо.

Створено такі дистанційні курси: «Українська мова (за професійним спрямуванням)» для студентів спеціальності «Фармація», «Історія України» українською, російською англійською мовами, «Латинська мова» українською, російською,англійською мовами, «Українська мова» для іноземних студентів. Серед новітніх розробок — «Культура наукової мови» та «Історія сучасного світу».

На базікафедрищорокуорганізовуютьсясемінари-наради для завідувачіввідповідних кафедр. Проводятьсявсеукраїнськінауково-практичніконференції, матеріалияких видано окремимизбірниками.

Викладачі кафедри засвідчують високий науково-методичний рівень працівників НФаУ як члени журі Всеукраїнської олімпіади з латинської мови, обласних турів Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка та Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика для ВНЗ І-ІІ та ІІІ-ІV рівнів акредитації та як екзаменатори при перевірці ЗНО з української мови, велика увага приділяється виховній та профорієнтаційній роботі.

Викладачі кафедри є кураторами у студентських групах першого курсу, наполегливо працюють для створення відповідного мікроклімату в групах, здійснюючи педагогічний супровід, спрямований на полегшення адаптаційний періоду. Провідні напрями виховної діяльності – патріотичне виховання, пропагування здорового способу життя, прищеплення естетичного смаку та підвищення загального інтелектуального рівня. Серед форм роботи бесіди зі студентами (зокрема традиційна для всіх груп тематична бесіда «Як жили давні українці» з відвідуванням етнографічної експозиції), екскурсії до м. Батурина до Дня козацької слава та музеїв Харківщини, м. Львова, святкування Дня вишиванки, арт-конкурси, зокрема «Подаруй друзям писанку», бесіди щодо пропагування здорового способу життя, привітання воїнів ЗСУ із Днем Святого Миколая та Днем добровольця, святкування Дня української мови та писемності, Дня Злуки.

Проводяться заходи щодо вшанування  пам’яті жертв Голодомору 32-33 рр., Героїв Крут та пам’яті Героїв Небесної Сотні.

Викладачі активно долучаються до волонтерської діяльності (організація «Південний пост»).

Кафедра постійно бере учать у загальноуніверситетських дослідженнях: таких, як фундаментальна монографія «Історія Національного фармацевтичного університету: люди, події, факти» (2005 р.), «Фармацевтична енциклопедія» та «Енциклопедичний тлумачний словник фармацевтичних термінів українською, латинською, англійською та російською мовами» та ін.

Наразі кафедра розташовується на третьому поверсі гуманітарного корпусу НФаУ, загальна площа ретельно відремонтованого, дизайнерськи оздобленого приміщення – 384 кв. метрів.Кафедра має кабінет завідуючого, дві викладацькі, методичний кабінет, а також 8 затишних, тематично оформлених аудиторій, комп’ютерний, клас-музей з експозицією предметів побуту та культури українського народу.

Викладацький склад кафедри планує й надалі активно займатися навчально-методичною та науково-дослідною роботою, підвищувати професійний рівень, упроваджувати в навчальний процес інноваційні форми та методи навчання, застосовувати нові форми виховної роботи зі студентами.

Вперше опубліковано на сайті НФаУ


Поділіться з друзями:   

Останні новини