Студент-контрактник із низьким рівнем знань це дійна корова в медичних вишах, - Уляна Супрун

Уляна Супрун вважає, що ректори медичних вишів пролобіювали відміну мінімального прохідного балу для вступу на медичні спеціальності - 150.


Міністерство охорони здоров'я України спільно з Міністерством освіти та науки України прийняли рішення підняти мінімальний прохідний бал до 150 балів з кожного сертифікату ЗНО для спеціальностей «Стоматологія», «Медицина», «Фармація, промислова фармація» та «Педіатрія» галузі знань «Охорона здоров’я». Відповідні зміни внесені до Умов прийому до вищих навчальних закладів у 2017 році.

"Група депутатів чинить тиск на Міністерство охорони здоров’я та Уряд України з метою скасувати рішення Уряду про єдиний для контрактників та бюджетників мінімальний прохідний бал вступу на медичні спеціальності – 150 балів з кожного сертифікату ЗНО. Це ще одна спроба залишити старі корупційні схеми та загальмувати реформу охорони здоров’я", - зазначила керівник МОЗ.

"Міністерство охорони здоров’я України та Міністерство освіти України не отримали жодних звернень ані від абітурієнтів, ані від батьків студентів щодо цього рішення. Також не надходило пропозицій та зауважень ні від депутатів, ні від комітетів охорони здоров'я та освіти і науки. Хоча питання обговорювалося на круглому столі і парламентських слуханнях. Раніше мінімальний прохідний бал абітурієнтів на медичні спеціальності досягав 103 балів. Це найнижчий прохідний бал серед усіх спеціальностей в Україні, і це головна причина того, що 37% випускників медичних вишів в цьому році не змогли здати міжнародний ліцензійний інтегрований іспит, який заплановано для введення в Україні як обов’язковий", - наголосила вона.

"Сьогодні група депутатів Верховної Ради вимагає від Уряду скасування прохідного рівня в 150 балів по вступу на медичні спеціальності і повернення системи, за якої вступити до медичного вишу може будь-хто, якщо у нього є гроші. Чому? За статистикою попереднього року абітурієнти-бюджетники медичних спеціальностей вступали з балами – від 159 до 191. Абітурієнти-контрактники – від 102 до 168 балів. Контрактник з низьким рівнем знань — дійна корова для університету, можливість його “додатково навчати”, “допомагати з екзаменами” та “вирішувати інші питання”. А наприкінці видати диплом, з яким цей “лікар” потім піде лікувати живих людей! Весь цей час студент з низьким рівнем знань заважає вчитись іншим", - вважає Супрун.

"Відміна мінімального прохідного балу для вступу на медичні спеціальності на самому початку нівелює цінність професії лікаря та призводить до сприйняття абітурієнтами диплому лікаря як “папірця”, який необхідно купити, щоб потім збирати хабарі у людей в лікарнях. Ми підтримуємо право кожного абітурієнта подати документи в університет. Але в виші будуть відібрані найкращі вступники, рівень загальної освіти яких дозволяє розгорнути якісне навчання. Вимога депутатів прибрати мінімальний прохідний бал для абітурієнтів медичних вузів є неприйнятною спробою залишити брудні корупційні потоки в медичній освіті. Україна не буде країною, де лікар може купити диплом за гроші", - наголосила Міністр.


Поділіться з друзями:   

Останні новини