Рада прийняла нову редакцію закону "Про освіту"

Верховна Рада прийняла нову редакцію закону "Про освіту", що передбачає введення 12-річного навчання в школі.


За прийняття в цілому законопроекту № 3491-д проголосували 255 депутатів при мінімально необхідних 226, передають Українські Новини.

У фракції "Блок Петра Порошенка" за документ проголосували 110 з 138, у "Народному фронті" - 70 з 81, в "Опозиційному блоці" - 0 з 43, в "Об'єднанні "Самопоміч" - 25 з 26, у "Всеукраїнському об'єднанні "Батьківщина" - 13 з 20, у Радикальній партії Олега Ляшка - 14 з 20, у групах "Партія "Відродження" і "Воля народу" - 0 з 26 і 11 з 17 відповідно, позафракційні депутати - 12 із 51.

Відповідно до тексту законопроекту, особа реалізує своє право на освіту протягом життя шляхом формальної, неформальної та інформальної освіти, а основними формами отримання освіти є: інституціональна (очна (денна, вечірня), заочна, дистанційна, мережна), індивідуальна (екстернат, сімейна (домашня), педагогічний патронаж) і дуальна.

Повна середня освіта буде включати 12 років і передбачає три рівні: початковий (4 роки), базовий середній (5 років) і профільний середній (3 роки), який отримують у старшій школі або професійних закладах освіти.

Навчання в школі діти можуть починати в 6 або 7 років.

Навчання учнів за програмами 12-річної школи для початкової освіти починається 1 вересня 2018 року, для базової середньої освіти - 1 вересня 2022 року і для профільної середньої освіти - 1 вересня 2027 року.

З 1 вересня 2027 строк отримання профільної середньої освіти всіма здобувачами буде становити 3 роки, а до 2027 року впровадження освітніх програм трирічної профільної школи можливо за рішенням Міністерства освіти і науки й за наявності відповідного стандарту профільної середньої освіти та відповідної типової освітньої програми.

Результати навчання випускників після завершення кожного рівня середньої освіти повинні обов'язково підтверджуватися зовнішнім незалежним тестуванням, перелік предметів для якого визначає Міністерство освіти і науки.

Тестування за результатами початкового рівня освіти здійснюється тільки з метою моніторингу якості освітньої діяльності навчальних закладів.

Профільна середня освіта (старші класи) може бути двох напрямів - загальноосвітньою (академічною) і професійною.

Загальноосвітня передбачає поглиблене вивчання деяких предметів з урахуванням потреб і здібностей учня.

Професійна освіта передбачає його більшу орієнтованість на потребі ринку праці з урахуванням здібностей учня.


Поділіться з друзями:   

Останні новини