Запорізькі студенти-медики стажуються за кордоном

Відповідно до програм міжнародної співпраці, які Запорізький  державний медичний  університет широко розвиває з численними вишами зарубіжжя, студенти ЗДМУ щороку виїздять набувати нових знань та практичних навичок за кордон.


Повертаються на піднесенні, з новим досвідом, натхненні побаченим у зарубіжних колег і з бажанням вдосконалювати власні знання.

Ось як про цьогорічну практику  в клініці університету Палацького, що в чеському місті Оломоуце, розповідає Віктор Павличенко: «Стажування в клініці університету Палацького тривало протягом місяця. Протягом курсу ми працювали під орудою  керівників відділень, які водночас є викладачами університету. Спілкувалися англійською.

Моя практика полягала  у  відвідуванні операцій та асистуванні, під час яких   лікарі завжди, за потреби, пояснювали етапи втручань. Окрім цього, невід'ємною частиною кожної практики є знайомства:  з лікарями,  іншими студентами. А також подорожі до різних країн у вихідні – це також обов’язкова частина міжнародного стажування».

Щаслива нагода практикувати в одній з кращих  лікарень Польщі  - Клінічному центрі медичного університету Вроцлава випала десяти студентам нашого університету. Таким  чином  Марія Проценко, Юлія Шаповал, Владислав Новак, Тарас Кірієнко, Олена Резнікова, Олександр Збарах, Валерія Бойко, Лілія Хок, Володимир Потіха та Соуламі Абдула знайомилися з тим, як працюють польські медики.

Враженнями ділиться  студентка шостого курсу першого медичного факультету  Марія Проценко:

«Це були незабутні два тижні занурення у професію, запозичення досвіду польських колег, цікаве спілкування з ними. Дуже корисно було на практиці побачити особливості медичної освіти,  організацію медичної допомоги в Республіці Польща. Ми навіч переконалися в перевагах страхової медицини для населення . Я особисто удосконалила  свою англійську і, звичайно , отримала нові професійні знання.

На практиці у відділенні гінекології та патології вагітності  щодня разом з лікарем-куратором я брала  участь в ранкових оглядах пацієнтів, спостерігала, як працює лікар з вагітними жінками, як проводиться  ультразвукова діагностика майбутніх матусь.

В  операційному  блоку  щодня проводилось багато кесаревих розтинів та оперативних втручань у жінок з гінекологічною патологією, у цей процес я також вникала.  Лікарі під час усіх маніпуляцій люб’язно все пояснювали та відповідали на запитання. Дуже сподобалося матеріальне оснащення  клініки: велика операційна, обладнана за останніми сучасними технологіями, комфортабельні палати, сучасна клініко-діагностична лабораторія – все це вражало. Польські лікарі активно залучали практикантів до лікувально-діагностичних процедур, пропонували асистувати на операціях! Упродовж двох тижнів  я ознайомилась з особливостями ведення жінок з патологією вагітності, відвідала близько 15 операцій, стала свідком появи на світ десятинемовлят! Також брала  участь у первинному огляді малечі, отримала неоціненні знання, які в майбутньому мені неодмінно знадобляться!»

Щоразу приязно  відкриває для запорізьких  студентів – медиків  двері нових відділень Університетська лікарня Медичного університету міста Білосток (Республіка Польща), і цей рік не став винятком. Запам’ятається стажування, зокрема, студентці ЗДМУ Альоні Князевій, яка побувала там вдруге.

«Практикувала  у відділені гінекології та онкологічної гінекології, - розповідає майбутній лікар. - Протягом двох тижнів продуктивно знайомилася з особливостями операційного блоку цього відділення, була присутня на багатьох складних операціях, побачила в дії новітнє обладнання  та інноваційні технології виконання гінекологічних оперативних втручань.

Дуже цінним виявився досвід спілкування зі справжніми професіоналами. Постійна комунікація з лікарями та пацієнтами відділення допомогла мені удосконалити англійську та польську медичні мови.  Співробітники відділення люб’язно із задоволенням відповідали на безмежну кількість моїх запитань, які не втомлювались народжуватися у моїй голові.

Прикметно, що практика в Білостоці об'єднує студентів-медиків з усього світу. Нашій команді вдалося поспілкуватись зі студентами з Білорусі, Іспанії, Мексики тощо. Надзвичайно цікаво було ознайомитися зі  структурою та особливостями медичної освіти не лише Польщі, а й багатьох інших країн.

Все це збагатило незрівнянним досвідом, який неодмінно допоможе мені на шляху опанування майбутньою професією.

Велика вдячність ректорату ЗДМУ за можливість практикувати не лише у вітчизняних клініках, але й запозичувати кращий закордонний досвід».


Поділіться з друзями:   

Останні новини