Академічна доброчесність і боротьба з плагіатом - пріоритетні напрями роботи ЗДМУ

На спільному засіданні головних редакторів, їх заступників та відповідальних секретарів наукових журналів, а також голів і вчених секретарів спеціалізованих вчених рад Запорізького державного медичного університету розглянули питання академічної доброчесності і боротьби з плагіатом.


Рік тому два наукових журнали Запорізького державного медичного університету «Запорожский медицинский журнал» і «Патологія» були включені до  Web of Science (Emerging Sources Citation Index- ESCI). Включення до найпрестижнішої наукометричної бази даних «Web of Science» стало своєрідним знаком якості і гарною рекомендацією у міжнародних наукових колах:  журнали з’явилися у бібліотеках провідних університетів світу, в тому числі і найпрестижніших –  Єльського і Кембріджського.

Це наклало велику відповідальність на редколегії та редакції журналів, рецензентів. Усвідомлюючи відповідальність перед світовою експертною спільнотою, журнали продовжили серйозну редакційну політику  і підвищують вимоги до рівня  статей, які затверджуються до публікації. Значно зросла і кількість статей, які надходять до журналів університету. Якщо у попередні роки в журналах публікувалися переважно запорізькі науковці, то тепер це автори з усіх вищих медичних навчальних закладів України і ближнього зарубіжжя.

У всіх журналах університету запроваджений принцип подвійного сліпого рецензування. Виконуючи зауваження і поради рецензентів, авторам доводиться по кілька разів доопрацьовувати свої статті, щоб досягти відповідної якості. Це пов’язано і з тим, що, на жаль, деякі автори не уважно читають вимоги до публікацій, або неадекватно реагують на зауваження рецензентів. А кожна п’ята стаття, що надходить до редакцій наукових журналів ЗДМУ, взагалі відхиляється. Причому, майже половина відмов  - через плагіат: з понад чотирьохсот статей, які надійшли до редакцій з початку року, не прийняті до розгляду більше сімдесяти.

Раніше університет користувався антиплагіатною системою вітчизняного розробника, яка, на жаль, виявилася нездатною проводити ефективну перевірку. Влітку 2016 року ЗДМУ уклав договір з польською компанією Strike Plagiarism, послугами якої користуються понад 350 університетів з Центральної і Східної Європи, Латинської Америки. В Запорізькому державному медичному університеті система використовується не лише для перевірки статей, а й для перевірки дисертаційних робіт, які надходять до спеціалізованих вчених рад університету та навчальної літератури і посібників, підготовлених науковцями. Згенеровані аналітичні звіти за кожною перевіреною роботою,  допомагають рецензентам, а також вченим секретарям спецрад і опонентам об’єктивно оцінити якість публікації чи дисертації.


Поділіться з друзями:   

Останні новини