Експерти обговорили питання запровадження посади фінансового директора у вишах

Сьогодні відбулось чергове засідання робочої групи по підготовці комплексного законопроекту про внесення змін до чинного Закону України “Про вищу освіту” у якому взяли участь близько 40 експертів освітньої та наукової сфери.


Темою засідання виступило обговорення нової статті 34-2 під назвою “Фінансовий директор ”, якою пропонується доповнити чинний Закон України “Про вищу освіту”, - інформує Перший заступник Комітету з питань науки й освіти Верховної Ради України Олександр Співаковський.

"Хочу зауважити, що, на мою думку, головним досягненням сьогоднішньої роботи стало те, що було досягнуто остаточної згоди стосовно запровадження у закладах вищої освіти посади фінансового директора з визначенням меж його компетенції безпосередньо у Законі. Зазначу, що рішення про введення цієї посади прийматиме керівник закладу вищої освіти і тому запропоноване нововведення не матиме обов’язкового характеру. Тобто можна констатувати, що черговий суттєвий крок до запровадження моделі корпоративного управління університетами сьогодні було зроблено", - наголосив нардеп.

За результатами гострих дискусій робочою групою було погоджено наступний зміст перших чотирьох частин цієї статті, а саме:

Стаття 34-2. Фінансовий директор

  1. За рішенням керівника у закладі вищої освіти може бути введена посада фінансового директора.
  2. Фінансовий директор закладу вищої освіти відповідає за: фінансове забезпечення реалізації стратегії розвитку, освітніх і наукових проектів, діяльності підрозділів закладу вищої освіти; результати економічної діяльності; стан, збереження нерухомого та іншого майна цього закладу.
  3. Фінансовий директор є членом виконавчого органу та має статус заступника керівника закладу вищої освіти.
  4. У підпорядкуванні фінансового директора знаходяться бухгалтерія, підрозділи, на які покладені функції щодо планово-фінансового, матеріально-технічного забезпечення діяльності закладу вищої освіти, а також, за рішенням керівника - підрозділи, на які покладені функції щодо юридичного, кадрового забезпечення діяльності закладу вищої освіти та інші адміністративно-господарські підрозділи.

Зокрема, дискусійним залишилось питання щодо включення до складу виконавчого органу представника студентів та запровадження норми, згідно якої строк повноважень членів виконавчого органу припиняється одночасно з припиненням повноважень ректора.

"Продовження обговорення проекту нової моделі управління закладом вищої освіти відбудеться на наступному засіданні робочої групи, про дату та час якого буде повідомлено додатково", - наголосив Олександр Співаковський.


Поділіться з друзями:   

Останні новини