В Італії студенти протестують проти реформи освіти

Масові маніфестації та інші акції молоді та студентів, які виступають проти реформи державної освіти, проходять у п'ятницю в Римі та інших містах Італії.


Ці виступи, організовані за призовом Союзу студентів Італії та великої молодіжної організації «Мережа» (Rete), приурочені до національної страйку працівників системи шкільної та вищої освіти, проголошену з ініціативи провідних галузевих профспілок країни.

Початок протестних виступів поклала символічна акція, яку провели десять ліцеїстів з «Мережі» на світанку у урядового Палацу Кіджі. Вони принесли до офіційної резиденції прем'єр-міністра Італії Сільвіо Берлусконі численні будильники.

«Цей уряд повинен зрозуміти, що його час минув. Наше покоління не хоче більше втрачати свій час», - пояснили сенс акції її організатори.

З цією акцією перегукуються гасла багатьох столичних маніфестацій. «Італія, прокинься! Наші права не продаються!» - Під таким транспарантом велика колона демонстрантів підійшла в ці хвилини до будівлі Міністерства державного утворення на римському проспекті Трастевере (Trastevere).

Масові акції протесту учнів і студентів проти реформи системи освіти, міцно пов'язаної з ім'ям міністра нинішнього уряду Маріястеллою Джелміні, розбурхували Італію всю осінь 2010 року. Студенти та ліцеїсти, яких підтримували багато професори та викладачі, виступали, передусім, проти планів скорочення державних витрат на освіту. Вони підкреслювали, що це неминуче призведе до подальшого падіння якості освіти та ще більше звузить перспективи працевлаштування для дипломованих фахівців.

Тепер до цих протестів додається відверте невдоволення молоді тими заходами, які уряд Берлусконі приймає в умовах гострої фінансово-економічної кризи. «За кризу платимо ми!» - Скандують маніфестанти біля будівлі Міносвіти Італії. «Рятуйте школи, а не банки!» - Під цим гаслом тисячі старшокласників і студентів вийшли в п'ятницю на вулиці Мілана і Палермо. За надходить з Мілана інформації, демонстранти вже закидали яйцями та пакетами з фарбою одну з філій провідного італійського банку Unicredit, а також спробували прорватися в місцеве відділення міжнародного рейтингового агентства Moody's. «Фінансові акули, ви спекулюєте нашими життями!» - Такий транспарант зміцнили в Мілані протестуючі студенти.

У Римі демонстранти блокують зараз багато вулиць в центральній частині міста, підривають петарди і запалюють димові шашки.

Восени 2010 року молодіжні акції протесту не раз виливалися в масові безлади і сутички з поліцією. Так, 24 листопада, коли демонстранти спробували прорватися до будівлі Сенату італійського парламенту, в Римі були поранені більше десяти чоловік. Однак, найбільш серйозні заворушення сталися 14 грудня під час багатотисячної маніфестації в столиці, яка була приурочена до голосування в парламенті з питання про довіру уряду Берлусконі. Тоді в результаті зіткнень між маніфестантами і силами з охорони правопорядку було поранено близько 100 людей, більше 40 були арештовані. Збиток, нанесений Риму в цей день, досяг майже 10 мільйонів євро.

Очікується, що в п'ятницю по всій території Італії пройдуть 90 різних протестних маніфестацій молоді та студентів. Вперше прямі репортажі про багатьох з цих акцій активісти молодіжних організацій ведуть через Facebook і Twitter.


Поділіться з друзями:   

Останні новини