Найкращий політехнічний університет світу відкриває факультет "штучного інтелекту", - Іван Примаченко

Легендарний MIT, найкращий політехнічний університет світу, відкриває шостий факультет.


Зватися він буде "College of Computing", але його вже встигли наректи "факультетом штучного інтелекту", бо саме таким буде основний фокус його діяльності, - інформує на своїй сторінці у Facebook засновник платформи онлайн-курсів Prometheus Іван Примаченко.

Університет взяв на себе зобов’язання знайти на новий факультет 1 мільярд доларів – перші 350 мільйонів вже пожертвував співзасновник інвестиційного фонду Blackstone Стівен Шварцман. Відкриття нового факультету – найбільша організаційна зміна для MIT за останні 70 років.

Задум ще більш амбітний, ніж здається – новий факультет має стати світовим центром академічних досліджень в галузі штучного інтелекту і аналізу даних, а також міждисциплінарним центром, завдяки якому технології штучного інтелекту в своїх галузях почнуть використовувати дослідники і студенти інших, в тому числі не технічних, факультетів.

Причина такого безпрецедентного рішення проста – стає все більше зрозумілим, що штучний інтелект має всі шанси стати новою базовою технологією 21 століття. Так само як паровий двигун чи електрика радикально змінили майже всі галузі людської діяльності, так само і штучний інтелект може фундаментально змінити економіку і суспільство, створивши колосальні блага, але й не менші небезпеки. MIT вирішив зіграти на випередження і змінитися, щоб першим пристосуватися до тих тектонічних змін, які вже відбуваються у світі.

В інтерв'ю Стівен Шварцман заявив, що сподівається, що його щедра пожертва стане гучним сигналом до уряду США вкладати більше грошей у фундаментальні дослідження штучного інтелекту. Багато хто з американських наукових і бізнес-лідерів занепокоєний тим, що поки Китай агресивно інвестує у власні дослідження штучного інтелекту і робить все можливе, щоб його компанії в цій галузі вибилися в лідери, американський уряд займає пасивну позицію. В сучасному світі це неприпустимо - всі країни думають над тим, як їм стати частиною економіки штучного інтелекту, яка зароджується на наших очах. Хтось хоче допомогти власним компаніям розробляти продукти, хтось планує заманити чужі компанії працювати у себе найкращими умовами, хтось пропонує дозволити іноземцям простіше працювати з місцевими цифровими даними в обмін на надання доступу до останніх розробок штучного інтелекту.

Цікаво, що в Україні поки держава і державні університети мляво реагують на початок ери штучного інтелекту – всі успіхи робляться в рамках приватних ініціатив. Буквально сьогодні стало відомо, що заснований українцем Олегом Рогинським стартап People Ai, отримав 30 мільйонів доларів інвестицій від легендарних Andreessen Horowitz та інших інвесторів. В приватному Українському католицькому університеті працюють майстерні з машинного навчання.

Віталій Гончарук заснував Augmented Pixels і робить круту конференцію AI Ukraine. На Prometheus Олесь Петрів кілька років тому запустив безкоштовний онлайн-курс з машинного навчання. В країні багато людей, що мають серйозну університетську математичну базу і вміють програмувати.

Але ані від уряду ані від кандидатів перед виборами не звучить жодних конструктивних ідей щодо розвитку штучного інтелекту в Україні. Замість цього ми обговорюємо яскраву, але вторинну технологію 3D-друку. Приватним особам і компаніям знову доведеться брати все в свої руки?


Поділіться з друзями:   

Останні новини