НФаУ: інженерна підготовка фахівців фармації

25-26 жовтня 2018 р. у НФаУ відбулася дводенна Міжнародна науково-практична інтернет-конференція «Науково-практичні основи загальноінженерної підготовки фахівців фармації».


У рамках заходу пройшли урочистості з нагоди 25-річчя з дня заснування кафедри процесів та апаратів хіміко-фармацевтичних виробництв (ПАХФВ) НФаУ.

У минулому році фармацевтичний університет відзначив 25 річний ювілей факультету промислової фармації (з 2018 року – факультет фармацевтичних технологій та менеджменту НФаУ) та 20-річчя першого випуску однойменної спеціальності. Кафедра інженерних та інформаційних технологій, зараз це кафедра процесів та апаратів хіміко-фармацевтичних виробництв (ПАХФВ), була відкрита у 1993 р., через рік після першого набору майбутніх інженерів-технологів. Ось вже 25 років вона є форпостом інженерної підготовки промислових фармацевтів фахівців для фармацевтичної промисловості, забезпечує фундаментальну базу для подальшого вивчення спеціальних професійно-орієнтованих дисциплін.

У 90-х рр. науково-педагогічний склад кафедри ПАХФВ сформували фахівці, запрошені в НФаУ науково-інженерні кадри з Харківського політехнічного інституту, деякі з них – професор Зайцев О.І., доценти Шаповалов О.В., Вельма В.І., Кутова О.В. – залишилися і присвятили останні 25 років професійної діяльності підготовці кадрів для промислової фармації України.

Конференцію відкрили декан факультету фармацевтичних технологій і менеджменту Суриков О.О. і завідувач кафедри ПАХФВ НФаУ Сагайдак-Нікітюк Р.В. (випускниця факультету промислової фармації НФаУ).

У заході взяли участь представники НДІ, фармацевтичних виробництв, аптечних мереж, а також майбутні технологи фармацевтичних препаратів інженери-технологи, біотехнологи – студенти 3-5 курсів, співробітники фізико-математичних кафедр, інженерних кафедр, кафедри управління якістю, науково-викладацький колектив кафедри ПАХФВ НФаУ.

Перед початком пленарного засідання присутні вшанували хвилиною мовчання пам'ять першого завідувача кафедри ПАХФВ, відомого науковця, талановитого викладача – професора Зайцева О.І., який передчасно пішов із життя у 2016 р.

У ході конференції було розглянуто наступні теми: проблеми вищої інженерної освіти в Україні; загальні питання процесів і апаратів в хіміко-фармацевтичному виробництві; автоматизація та роботизація технологічних процесів; системи управління безпекою праці; оптимізація технологічних процесів; нанотехнології у фармації; сучасна біотехнологія; сучасні аспекти викладання загальноінженерних і професійно-орієнтованих дисциплін; інформаційні технології в фармацевтичному виробництві; організаційно-економічні аспекти діяльності сучасних підприємств; маркетингові дослідження фармацевтичного ринку. По матеріалам конференції підготовлено збірку, до якої увійшли біля понад 90 статей.

З вітальним словом до колег звернувся завідувач коксового відділу УХІН, доцент Шульга І. В. У, побажав усім і надалі плідної праці та наснаги. У числі спікерів конференції були випускники НФаУ, які, незважаючи на професійну діяльність, не забувають альма-матер, беруть активну участь у заходах університету: начальник відділу зовнішньоекономічних зв'язків ПАТ «Хімфармзавод «Червона зірка»» Повєткін С.О.; завідувач аптеки № 3 ТОВ «Аптека № 22» Гаркуша М.І.; начальник сектора фармаконагляду відділу стандартизації, Уповноважена особа, відповідальна за фармаконагляд ПАТ «Хімфармзавод «Червона зірка»» Бондар Н.Б. та багато інших.

В урочистій атмосфері науково-викладацький колектив кафедри ПАХФВ – доценти Вельма В.І, Шаповалов О.В., Кутова О.В., Жуковіна О. В, асистент Грецька Г.А. – на чолі з завідувачем кафедри професором Сагайдак-Нікітюк Р.В. отримали грамоти та подяки від керівництва ПрАТ «Фармацевтична фірма «Дарниця»» та ПАТ НВЦ «Борщагівський ХФЗ», та НВЦ «ЕЙМ» – потенційних роботодавців для випускників НФаУ – за багаторічну працю та вагомий внесок у справу підготовки фахівців для фармацевтичних виробництв України.


Поділіться з друзями:   

Останні новини