Лише 6% українських студентів у Польщі планують повертатися на батьківщину

Для такої країни призначення міграції, як Польща, наявність великої кількості іноземних студентів є шансом поліпшити ситуацію на ринку праці, що зазнає нестачі робочої сили.


Втім, усе залежить від готовності випускників увійти на польський ринок праці та їхнього бажання залишитись у Польщі, - про це йдеться в результатах дослідження аналітичного центру CEDOS.

Серед випускників, які брали участь в опитуванні (183 особи), майже дві третини мають ступінь магістра, 28% — максимум ступінь бакалавра, 6% здобули титул PhD.

Для роботодавців у пошуку робітників ключовим аспектом у розгляді кандидата з іншої країни може бути знання мови. Результати опитування показують, що рівень знання польської серед українських студентів може бути незадовільним. Хоча багато хто в Польщі вважає, що українці часто знають польську або легко можуть її вивчити, тільки 49% студентів в опитуванні вважають, що вільно володіють розмовною та академічною польською. 20% стверджують, що можуть вільно говорити польською, 21% — що знання мови достатньо для повсякденної комунікації. Менш ніж 10% відповіли, що мають значний брак знання мови.

Інший ключовий для роботодавців фактор — чи є можливість найняти студента ще під час навчання, так щоб студент міг отримати практичний досвід і після випуску почати повноцінну роботу на повний робочий день. Молоді українці, що навчаються в Польщі, здебільшого поєднують навчання з роботою. Понад половина респондентів відповіли, що вони працюють на неповний робочий день (включно з нерегулярною роботою), а 2% працюють на повний робочий день одночасно з навчанням. Третина респондентів не працює, а ще 12% працювали раніше, але зараз зосередилися на навчанні.

Для польського ринку праці мають значення плани українських студентів на майбутнє. Тут відповіді дуже розділилися. 24% планують після випуску переїхати в іншу країну ЄС, 23% — залишитись у Польщі, 22% досі не визначилися зі своїми планами, а ще 8% хочуть виїхати в країну за межами ЄС. Повернення до України планують тільки 6% респондентів.

Серед тих нечисленних респондентів, які повернулися в Україну, головними названими причинами є бажання застосувати отриману в Польщі освіту для рідної країни (52), жити в тому культурному середовищі, де респондент виріс (40), та жити ближче до друзів і родичів (36).

З іншого боку, ті, хто планує залишитись у Польщі (243 з 872), серед причин зазначають кращі умови для життя (79%), можливість заробляти більше, ніж в Україні (52%), та більші перспективи працевлаштування у своїй професійній галузі (44%). Менш популярними були такі причини, як нестабільна політична ситуація в Україні (25%), бажання отримати новий досвід (16%), факт проживання батьків у Польщі (14%), краща можливість знайти роботу навіть не за спеціальністю (17%), військовий конфлікт в Україні (7%) та легкість отримання дозволу на довготермінове перебування (3%).

 


Поділіться з друзями:   

Останні новини