У студентів-фармацевтів ЗДМУ розпочалися державні іспити

Сьогодні у Запорізькому державному  медичному університеті розпочалися державні іспити.


Державну підсумкову атестацію  першими складають  понад 330 студентів – випускників заочної форми навчання за фахом «Фармація» та «Технологія парфумерно-косметичних засобів», які навчалися в університеті 4,5 і 5,5 років. Оцінюють знання  наших випускників  члени Державної екзаменаційної комісії, яку очолює завідувачка кафедри аналітичної хімії  ЗДМУ, професор Світлана Васюк.

«Іспит комплексний,  складається з кількох етапів, - розповіла Світлана Олександрівна. -  На першому студенти мають продемонструвати практичні навички, наразі – з технології ліків та управління економікою фармації. Завтра  вони  складатимуть теоретичну частину цього блоку.  Далі іще одне випробування – з фармацевтичної хімії, фармакогнозії, клінічної фармації – знову практичні навички  з аналізу лікарських форм, знання лікарської  рослинної сировини тощо, а також теорія. Таким чином випускники підтвердять засвоєння  всієї програми упродовж навчання  в університеті».

Професор зазначила, що члени екзаменаційної комісії, декани факультетів, професори, доценти, які приймають іспити, налаштовані максимально доброзичливо до випускників, адже до навчання студенти ставилися сумлінно, демонстрували високі знання упродовж навчального періоду, особливо професійно орієнтованими є ті з них, хто прийшов навчатися по закінченні коледжів.

Тим часом в  лабораторії кафедри технології ліків, оснащеній для прийому практичних навичок, напружена робота.

«День у нас дуже насичений, - говорить доцент кафедри технології ліків, кандидат фармацевтичних наук Любов Олександрівна Пучкан. – Працюємо з чотирма першими групами, це 77 студентів. Вони витягли білети з чотирма  запитаннями – два з технології,  рецептури і технології готових лікарських засобів, іще два – з організації економіки фармації  та маркетингу й менеджменту. Студенти  мають підтвердити  уміння виписати рецепт, обґрунтувати  його  як провізор, знати  дозування препаратів, а також навички працювати з документами тощо. Доцент кафедри  Володимир  Нагорний приймає технологію промислового виробництва, я –  рецептуру. Відтак вони будуть відповідати членам екзаменаційної комісії. Практичні навички  - головне напрацювання для кожного, і я  впевнена, що усі студенти з ними впораються, адже  послуговуються такою практикою  у своїй роботі».

Студентів заочної форми навчання вирізняє упевненість у власних силах. Звичайно, вони хвилюються, все ж іспити – це невеликий стрес. Але ця молодь уже гартована  практичною роботою. Наприклад, Катерина Юмакаєва з  Мелітополя, попри  свою молодість, уже очолює  невеличкий колектив аптеки.  «Закінчила Мелітопольський  медколедж і 4,5 роки  опановувала фармацію  в ЗДМУ, - розповідає дівчина. -  Навчалася відмінно, отримаю сертифікат, підтвердивши свої професійні знання. Я працюю з 2014 року, завідую аптекою мережі «Аптеки Запоріжжя», це Народна аптека. У нас  в аптеці троє фармацевтів, у мене єдиної  буде вища освіта, це приємно. Навчання в університеті мені дало необхідні теоретичні знання, зокрема, з управління. А до душі найбільше припав предмет фармакогнозія, що його  викладала  Валентина Іванівна Мозуль. Про університет на все життя залишаться дуже гарні спогади, спасибі всім, хто працював з нами, вкладав душу, щедро передавав знання».

Поліна Матусевич мешкає в Запоріжжі.  Продовжила здобувати вищу освіту органічно, після закінчення медичного коледжу ЗДМУ. «П’ятий рік працюю в «Аптеках Запоріжжя», - каже дівчина, -  це в Бородинському мікрорайоні. Штат у нас великий, більше десяти працівників, вища освіта просто необхідна, щоб утримувати  високу планку вимог до сучасного спеціаліста фармацевтичної галузі. Сьогодні складаємо технологію ліків, предмет нелегкий, але сподіваюся добре з ним впоратися.  Навчатися було цікаво, для цього ми мали  гарні умови – чудову бібліотеку, електронні носії  необхідного матеріалу, під час сесій нам читали лекції високі професіонали,  професори й доценти прагнули допомогти нам  якнайкраще засвоювати матеріал. Завжди відчували доброзичливе ставлення і підтримку деканату, усім за це велика подяка».

Андрій Троць на державний іспит приїхав з  Херсона. Має веселу вдачу й іскрометне почуття гумору. Але про іспит говорить серйозно. Каже, що разом  з друзями готувалися досить інтенсивно і навчалися теж: «Чотири з половиною роки мав задоволення навчатися у Запорізькому державному медичному університеті. Обрав його з огляду на високий імідж цього навчального закладу, до то ж, місто мені подобається. І вибір мій був правильним, роки навчання склалися дуже продуктивно й цікаво. Базову освіту я мав, закінчивши Херсонський  медколедж. Навчання мені дає дуже багато, передусім впевненість у прийдешньому, адже я працюю в фармацевтичній галузі і  ставлю перед собою  досить високі цілі. Скажімо, років через десять, можливо, вдасться очолити  фармацевтичну кампанію… Знання, отримані в університеті, досить потужні, досвід напрацюю і все складеться добре».


Поділіться з друзями:   

Останні новини