Студентський проект ЗДМУ прислужиться Запоріжжю

Широкого резонансу не лише в ЗДМУ, але й в Запоріжжі та області, набув проект, започаткований науковим  сектором  Студентської ради  і кафедри медицини катастроф та військової медицини – навчання  з надання домедичної допомоги.


Групи з 20  студентів почергово, протягом тижня, опановують  курсом,  розробленим на основі сучасних рекомендацій European Resustitation Council (ERC), American Heart Association (AHA) та нормативних документів МОЗ України. Таку підготовку в університеті вже пройшли більше 200 осіб.

Навчають їх рятувати людські життя на місці пригод, в екстремальних ситуаціях, сертифіковані інструктори, студенти ЗДМУ Владислав Скоба і Олександр Копотій.  Юнаки мають добрий практичний вишкіл, адже обоє брали участь в антитерористичних та операціях Об’єднаних сил в зоні бойових дій на Сході України, де надавали допомогу пораненим бійцям та навчали цьому інших як волонтери. Владислав, наприклад, до університету працював на «швидкій» у рідному Чернігові, добре знає ціну людському життю. За  плечима  волонтерів  також Піски, Мар’їнка, Гранітне, інші больові точки на карті бойових дій.

Нещодавно  Запорізький телеканал ТБ-5, який  видав в ефір кілька сюжетів про цікаву студентську «родзинку», запропонував  транслювати в прямому ефірі  репортажі з  їхніх занять, щоб такі необхідні кожному знання ставали надбанням широких верств населення.

«Ми з інтересом пристали на цю пропозицію, - говорить Владислав Скоба, - адже це просвітницька місія, проект соціально орієнтований, і кому, як не нам, майбутнім медикам, його втілювати в життя  вже сьогодні. У нашому житті  повсякчас трапляються ситуації, коли життя людини висить на волосині, і від втрати  перших хвилин  з моменту нещасного випадку може залежати, чи вдасться їй вижити взагалі. Важливо не розгубитися і знати, як діяти в кожному конкретному випадку. Ось цьому ми навчаємо,  знайомимо  учасників проекту з новими методиками та прийомами, які успішно застосовуються в порятунку людей в усьому світі. Відтак наші студенти вчаться надавати домедичну допомогу при зупинці кровотеч, низці невідкладнах станів, здійснювати серцево-легеневу реанімацію дітей та дорослих (із застосуванням автоматичного дефібрилятора). Це базовий курс, доступний  усім, хто хоче його засвоїти, думаю, через телебачення нам вдасться навчити людей у місті і в області  бути готовими прийти на поміч іншим.

Нам дуже приємно працювати зі співробітниками кафедри  медицини катастроф та військової медицини університету, тому дякуємо  завідувачу кафедри доктору медичних наук, професору Володимиру Івановичу  Перцову  та доценту кафедри, кандидату медичних наук Олегу Анатолійовичу  Льовкіну за те, що під їхнім патронатом все у нас виходить, з’являються в процесі роботи  нові ідеї, які ми спільно здійснимо».


Поділіться з друзями:   

Останні новини