До кінця 2019-го в українських вишах працюватиме 16 центрів колективного користування науковим обладнанням, - Лілія Гриневич

33 млн грн 2018 року, ще 33 млн грн 2019-го та 56млн грн на 2020 рік – такі інвестиції Уряд передбачив для створення центрів колективного користування науковим обладнанням (ЦККНО) в українських вишах.


Вони дадуть доступ українським вченим з різних університетів до роботи на передовому обладнанні та дозволять проводити суголосні часу дослідження. Про це розповіла Міністр освіти і науки Лілія Гриневич 29 березня 2019 року під час прес-брифінгу, а також відкриття 2 ЦККНО на базі ЛНУ імені Івана Франка в Львові, інформує прес-служба Міносвіти

«Наші найкращі дослідники сьогодні виїжджають за кордон, і це відбувається не тільки і не стільки через малі зарплати, як через відсутність в Україні матеріально-технічної бази, яка давала б їм можливість проводити передові дослідження, друкуватися у передових виданнях та будувати наукову кар‘єру. На жаль, це пов‘язано з обмеженими ресурсами, якими володіє наша держава. Саме тому ми пішли шляхом створення великих центрів з дорогим обладнанням на базі одного закладу, але це обладнання доступне науковцям з різних університетів. Вчені можуть записатися на зручний їм час, зробити заміри та дослідження. Ця програма на минулий рік нараховувала 33млн грн. Завдяки цим інвестиціям ми закупили обладнання для 9 Центрів, і зараз вони якраз починають відкриватися чи вже працювати по всій Україні. На цей, 2019 рік, ми передбачили ще 33млн грн на створення 6 Центрів та підтримку вже створених. Наразі ми плануємо, що 2020 року буде виділено ще 56млн грн на відкриття та підтримку таких Центрів», – зазначила Лілія Гриневич.

У ЛНУ Міністр відкрила 2 ЦККНО: «Центр колективного користування клітинної біології та біоенергетики» та «Центр колективного користування матеріалознавства інтерметалічних сполук».

Загалом держава виділа на створення цих центрів близько 8,5 млн гривень.

«Це надзвичайно сучасне технологічне обладнання. Як біохіміку мені очевидно, що це інвестиція, яка ще довго працюватиме для наукових досліджень і ЛНУ, й інших університетів. Я особливо вдячна тим людям, які підбирали обладнання, бо для нас важливо, щоб була перспективність цих центрів, щоб вони були наповнені життям. І я закликаю університети та науковців у них активніше долучатися до досліджень», – додала Лілія Гриневич.

Окрім згаданих центрів, уже закуплено обладнання для ЦККНО у таких вишах:

  • Сумський державний університет – ЦККНО «Лабораторія матеріалознавства геліоенергетичних, сенсорних та наноелектронних систем»
  • Дніпровська політехніка – ЦККНО «Інноваційна геоенергетика»
  • Приазовський державний технічний університет (м.Маріуполь) – ЦККНО «Університетський консорціум»
  • Ужгородський національний університет – ЦККНО «Лабораторія експерементальної та прикладної фізики»
  • Національний університет харчових технологій – ЦККНО «Лабораторія біобезпеки, якості харчової продукції та безпеки харчування»
  • Сумський національний аграрний університет – ЦККНО «Лабораторія екологічного землеробства та природокористування»
  • Харківський національний університет імені В.Н.Каразіна – ЦККНО «Лабораторія мікро- і нано-систем, новітніх матеріалів та технологій»

2019-го ці вже утворені центри одержать наступний транш державної допомоги в обсязі 2 млн грн.

Цього року також планується створення додатково 6 ЦККНО: в Одесі (ОНУ), Харкові (ХНУРЕ, ХАІ), Дніпрі (ДНУ), Києві (НУБіП, НПУ ім. Драгоманова).


Поділіться з друзями:   

Останні новини