Геннадій Зубко: 34 ВНЗ України розпочинають підготовку енергоаудиторів

Тридцять чотири вищих навчальних заклади України розпочинають масштабний проект з підготовки енергоаудиторів.


Це ще один важливий крок у рамках роботи Фонду енергоефективності. На цьому наголосив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко під час презентації запуску Програми з підготовки енергоаудиторів у НТУУ КПІ ім. І. Сікорського.

Урядовець нагадав, що саме в цьому виші у 2017 році Президент України Петро Порошенко підписав два дуже важливих закони – «Про Фонд енергоефективності» та «Про енергоефективність будівель», які відкрили шлях до енергоефективності та енергонезалежності країни.

«Ринок енергоефективності України потребує 5-7 тисяч енергоаудиторів. Саме від їх лідерської позиції, компетентної і фахової роботи залежить успішність впровадження реформи енергоефективності в Україні. А горизонт для їх діяльності масштабний: починаючи від соціального і житлового сектору і закінчуючи транспортом, підприємствами енергетики і промисловістю. Також це гарна нагода для ВНЗ залучити до співпраці бізнес, який сьогодні потребує сучасних технічних рішень з енергоефективності», – зазначив Геннадій Зубко.

За його словами, сьогодні Україна витрачає на одну одиницю продукції у 2-3 рази більше енергоресурсів, ніж будь-яка європейська країна. У житловому секторі у 4 рази більше: 200 кіловат на один квадратний метр щорічно.

«Для прикладу, у Польщі витрати складають 75 кіловат на метр квадратний, у Німеччині – це 50 кіловат, а до 2025 року Німеччина планує вийти на 25 кіловат на метр квадратний. Тому ми, українці, теж повинні у цьому напрямку ставити перед собою амбітні цілі і досягати їх, імплементуючи Директиви Євросоюзу (27, 30 і 31), які є для нас практичною маршрутною картою», – підкреслив Геннадій Зубко.

Він повідомив, що Мінрегіоном вже підготовлений законопроект про енергоефективність у комплексному його розумінні. Він дасть чітке розуміння, як рухатися до досягнення енергоефективності в житловому секторі, енергетиці, транспорті та промисловості. «Ми хочемо, щоб наша українська продукція була абсолютно конкурентоздатною на європейських ринках. Тому потрібно реально зменшувати використання енергоресурсів при її виробництві», – розповів Геннадій Зубко.

Урядовець висловив подяку європейським партнерам – Уряду Німеччини, IFC, GIZ, які допомагають Україні у впровадженні реформи енергоефективності.

Нагадаємо, Проект з підготовки енергоаудиторів на базі ВНЗ впроваджується за підтримки Уряду Німеччини та GIZ. Програма співпраці передбачає розробку спеціалістами GIZ програми тренінгів для підготовки енергоаудиторів, проведення тренінгів для викладачів-енергоаудиторів і представників університетів (до 3 викладачів-енергоаудиторів з кожного ВНЗ, у яких створено комісії з атестації енергоаудиторів). У подальшому викладачі-енергоаудитори, які закінчили тренінги GIZ, на базі університетів впроваджують аналогічні тренінги за підтримки GIZ.


Поділіться з друзями:   

Останні новини