Ірина Констанкевич: Заклади вищої освіти в Україні мають отримати реальну фінансову автономію

Вищі навчальні заклади України мають отримати можливість розпоряджатися коштами, отриманими внаслідок надання платних послуг.


Про це заявила народний депутат Ірина Констанкевич під час засідання Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти, - інформує її прес-служба.

За її словами, першим вагомим кроком у тому, щоб надати можливість реалізувати прогресивні ідеї, закладені в законах «Про вищу освіту», «Про освіту» проголосити реальну автономію університетів, яка безпосередньо пов’язана фінансовою автономією, є ухвалення законопроекту № 8530 «Про внесення змін до статті 13 Бюджетного кодексу України щодо коштів закладів вищої освіти».

Документ підготували укропівці Ірина Констанкевич, Тарас Батенко, Олександр Дубінін, Віктор Шевченко, Валентин Дідич та Олександр Шевченко.

«Законопроектом передбачається внести зміни у частині зарахування коштів, що надходять від платних послуг в освітній, дослідницькій, винахідницькій, патентній, мистецькій тощо, на рахунки, які не є спецфондами», – зауважила представниця «Українського об’єднання патріотів».

За її словами, автономія закладів вищої освіти, яка передбачена Законом України «Про вищу освіту», на жаль, через правові колізії заблокована Бюджетним кодексом.

З огляду на це, Комітет з питань науки і освіти рекомендував парламенту ухвалити за основу проект закону № 8530.


Поділіться з друзями:   

Останні новини