5 кращих колективів науковців нагородили Преміями КМУ за передові відкриття – вони отримають по 200 тис грн

Передові відкриття в медицині, оборонці, агропромисловості, які вже сьогодні використовуються на практиці, – 5 колективів українських науковців отримали Премії Кабінету Міністрів України за розроблення і впровадження інноваційних технологій.


Їх вручення відбулося сьогодні, 16 травня 2019 року, за участі Віце-прем’єр-міністра В’ячеслава Кириленка та Міністра освіти і науки Лілії Гриневич, - інформує прес-служба Міносвіти.

Кожен колектив отримає по 200 тис гривень – суму Премії було торік збільшено вдвічі.

«Я рада, що ми сьогодні маємо можливість зібратися напередодні Дня науки, щоб привітати і відзначити кращих. Саме ви захищаєте наш науковий та інтелектуальний потенціал. І хоч багато людей цього фронту не бачать, однак в сучасному світі, коли порядок денний новітні технології встановлюють значно більше, ніж уряди великих держав, ваша лінія захисту є однією із найважливіших. Дякую за вашу працю та внесок, який ви робите», – зазначила Лілія Гриневич.

Загалом на отримання Премії цього разу було подано 20 робіт, з яких експерти відібрали 5 найкращих:

  • «Розробка та впровадження інноваційних малоінвазивних технологій лікування вогнепальних переломів кісток кінцівок та ортопедичної патології»

Науковці створили апарат зовнішньої фіксації на основі стержнів, з допомогою якого можна без зайвих втручань лікувати вогнепальні переломи, переломи при політравмі, складній ортопедичній патології тощо. Цю технологію вже використовують у шпиталях Міноборони, Прикордонних військ, польових шпиталях, лікарнях Києва та інших регіонів. Зокрема, розробка має дуже важливе значення для лікування поранених українських бійців АТО/ООС, дозволяючи в більшості випадків уникнути ампутації.

Представлена: Інститутом травматології та ортопедії НАМН, Національним медичним університетом імені О.О.Богомольця, Національним військово-медичним клінічним центром «Головний військовий клінічний госпіталь».

  • «Розробка та впровадження інноваційної технології виробництва екологічно чистих агроефективних мінеральних добрив на базі нових видів фосфатної сировини»
  • Розробка спрямована на те, щоб зробити виробництво і застосування добрив більш екологічно безпечним та енергоощадним. Запропонована вченими технологія дозволяє, по-перше, вирощувати екологічно чисті продукти, а, по-друге, врятувати довкілля від негативного впливу добрив.

Представлена: Сумським державним університетом.

  • «Створення та впровадження інноваційних технологій виготовлення крупногабаритних редукторів важкого машинобудування»

Технологія дозволяє створювати важке обладнання нового покоління для енергетичної, гірничої, суднобудівельної та оборонної галузей. Наприклад, розробка використовується під час виготовлення приводів важкої броньованої техніки. Також вона дає можливість забезпечити імпортозаміщення у важкому машинобудуванні.

Представлена: Донбаською державною машинобудівною академією, ПАТ «Новокраматорський машинобудівний завод», Інститутом надтвердих матеріалів ім. В.М. Бакуля НАН, НТУУ «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», НТУ «Харківський політехнічний інститут».

  • «Створення комплексу з виробництва зарядів вітчизняного твердого палива та експериментального відпрацювання ракетних двигунів»

Розробка дозволяє пропонувати на ринку високоякісний продукт – сучасне тверде ракетне паливо та твердопаливні ракетні двигуни з характеристиками, які відповідають сучасному світовому рівню, але мають набагато меншу вартість. Технологія відкрила нові можливості для забезпечення України сучасною ракетною зброєю.

Представлена: ДП «Конструкторське бюро «Південне» ім. М.К. Янгеля»

  • «Інноваційна технологія та устаткування для вирощування супервеликих монокристалів тугоплавких металів (вольфраму і молібдену)»

Вчені створили унікальну технологію та обладнання для вирощування супервеликих профільованих монокристалів тугоплавких металів. Відповідних аналогів у світі немає. Використовується в найрізноманітніших галузях – лазерній та аерокосмічній техніці, атомній енергетиці, електроніці тощо. Має значення насамперед для розвитку військово-промислового комплексу України.

Представлена: Інститутом електрозварювання ім. Є.О. Патона НАН.

Також у межах заходу Лілія Гриневич вручила відомчі відзнаки МОН. Їх, зокрема, отримали українські полярниці, які нещодавно повернулися з сезонної експедиції з антарктичної станції «Академік Вернадський».


Поділіться з друзями:   

Останні новини