Утримання "стін" вишів зросло з 2017-го до 2019 року на 40,5%, - Міносвіти

2017 року МОН відновило фінансування капітальних видатків – ремонтів та побудови нових приміщень – для українських університетів. 2019-го виші отримають на «капіталку» 418 млн 920 тис грн, що на 40,5% більше порівняно з 2017 роком.


Про це повідомила Міністр освіти і науки Лілія Гриневич сьогодні, 15 липня 2019 року, під час преспідходу в межах робочої поїздки на Івано-Франківщину, - інформує прес-служба Міносвіти.

«Упродовж останніх років ми збільшили капіталовкладення в наші університети. І це дуже важливо, тому що загальна база вишів сьогодні дуже зношена. До цього часу університети в більшості своїй все робили лише за власні зароблені кошти, але цього не вистачає, тому що потрібно покращувати і обладнання для досліджень, і приміщення. Зокрема, ми запровадили практику інвестиційних проектів в університетах, коли вони можуть написати такий інвестиційний проект, його розглядає Кабінет Міністрів, спеціальна Комісія і виносить рішення», – пояснила Лілія Гриневич.

Зокрема, серед вишів, що впроваджують проекти з цих грошей, – Прикарпатський національний університет ім. Василя Стефаника. Він отримав 60 млн 364,6 тис грн.

Ці кошти пішли на проект «Будівництво Міжнародного центру зустрічей студентської молоді України і Республіки Польща (селище Микуличин Івано-Франківської області)» та проект створення Міжнародного наукового центру «Обсерваторія» (г. Піп Іван, Чорногірський хребет, Карпати), який виконується із залученням грантових коштів ЄС.

Також на базі міжнародного наукового центру «Обсерваторія» реалізується  пілотний проект з порятунку туристів. Він, на думку ректора ПНУ Ігоря Цепенди,  має стати центром рятувальних операцій для всіх країн Карпатського регіону, які зможуть об’єднати свої зусилля.

Також «Обсерваторія» на горі Піп Іван після відновлення зможе стати важливим осередком наукових досліджень як для українських, так і для іноземних вчених.


Поділіться з друзями:   

Останні новини