Підвищення зарплат педагогічних працівників виявилось передвиборчою обіцянкою, - Інна Совсун

Найбільшою інтригою освітянської частини бюджету було питання про те, чи планує уряд виконувати постанову Кабміну про підвищення заробітних плат освітянам, прийняту у розпал передвиборчої кампанії та підписану в останній день роботи попереднього прем’єр-міністра.


Постанова передбачала суттєве — до 70% — підвищення зарплат освітянам. За попередніми оцінками, таке підвищення вимагало би понад 20 мільярдів гривень на рік.

Пояснює ситуацію навколо цього питання Народний депутат України Інна Совсун.

"Аналіз бюджету показує, що обіцяного підвищення не буде. Освітня субвенція, з якої ідуть кошти на зарплати вчителів, зросла на 11%, видатки на фахову передвищу та вищу освіту — на 5,5%. Це зростання може покрити хіба що індексацію заробітної плати, але аж ніяк не зростання. Безперечно, очевидною є популістична передвиборча сутність постанови про підвищення зарплати освітянам. Але разом з тим рівень зарплат у сфері направду залишається невиправдано низьким. Супутньою проблемою є також структура заробітньої плати та підходи до її нарахування, адже постанова цементує підхід, згідно з яким зарплата більшою мірою залежить від стажу, аніж від кваліфікації", - інформує вона .

"Для комплексного вирішення цього питання фракція «Голосу» подала пропозиції до другого читання Закону «Про загальну середню освіту», які мають радикально змінити спосіб нарахування заробітних плат, забезпечивши винагороду саме за високу кваліфікацію та досвід, а не за рахунок надбавок та доплат. Це стимулюватиме молодих вчителів, котрі не повинні будуть чекати десятиліття, задля отримання вищих зарплат. І загалом такий підхід дозволить забезпечити високу заробітню плату, котра визначатиметься справедливо та прозоро", - наголосила Інна Совсун.


Поділіться з друзями:   

Останні новини