Уряд планує зміну системи фінансування вищої освіти

Планується змінити систему фінансування вишів та приєднатися до рамкової програми Horizon Europe


Про це сьогодні Міністр освіти і науки Ганна Новосад повідомила, представляючи «To do list» змін, які плануються впровадити у сферах освіти та науки.

«Ми вважаємо, що зміна економічної логіки системи фінансування вищої освіти - це шлях до забезпечення якості», - зазначила урядовець і додала, що на заміну системі державного замовлення планується система фінансування вищої освіти, в основі якої результати діяльності.

«Фінансування базуватиметься на певних індикаторах якості роботи. Це, наприклад,  потрапляння в міжнародні рейтинги, кількість залучених коштів з бізнесу, активність в науковій міжнародній діяльності тощо. «Це дозволить університетам почати думати, як зробити, щоб випускник був конкурентоспроможним», - підкреслила Міністр.

При цьому вона переконана, що поряд з цим  потрібно дати можливість університетам розпоряджатися коштами, частково – майном, формувати зарплати. Відповідний пакет законопроектів для зміни системи управління та фінансування вишів вже розробляється.

Крім того, Ганна Новосад переконана, що керівники вишів повинні бути «не монархами, а хорошими менеджерами». Саме тому для них організовуватиметься навчання з менеджменту та започаткований КРІ для ректорів. Також в планах Міністерства і спрощення отримання ліцензій, а саме  запровадження ліцензування в е-форматі.

«Наука має стати інтегральною частину вищої освіти. Хочемо зробити так, аби українські вчені мали належні умови для своїх досліджень і були інтегровані у міжнародний освітній простір», - зазначила Міністр, представляючи плани щодо розвитку сфери науки. Вже до кінця року має запрацювати Національний фонд досліджень - це вперше створена установа, яка фінансуватиме наукові дослідження на грантових засадах. Також до кінця року планується внесення змін до законодавства щодо спрощення використання грантів.

«Інвестуємо суттєво в наукове обладнання і створення умов через так звані центри колективного інвестування. До кінця року хочемо дати університетам більше 100 млн грн для того, аби вони профінансували це наступного року», - повідомила Міністр.

Ганна Новосад також зазначила, що продовжиться інтеграція в європейську науку. Зокрема, протягом наступного року буде підписана Угоду з ЄС про приєднання до рамкової програми Horizon Europe, яка дасть нашим науковцям, разом з європейськими, брати участь в різноманітних проектах.


Поділіться з друзями:   

Останні новини