ТОП-10 досягнень у сфері вищої освіти в 2019 році

У Міносвіти підбили підсумки 2019 року.


Серед досягнень у сфері вищої освіти Міністерство виділило наступні пункти:

- Комплексні зміни до Закону "Про вищу освіту". Дерегуляція ліцензування, відхід від дипломів державного зразка та обов'язкова акредитація освітніх програм, запровадження дуальної форми здобуття вищої освіти, ширші можливості для міждисциплінарних програм, ключові показники ефективності для контрактів з ректорами, розширення простору для застосування технологій ЗНО, можливість (не обов'язок) використання мотиваційного листа при вступі, більше можливостей для вступників з окупованих територій та інші важливі зміни. Все це стало можливим завдяки тісній спільній роботі профільного комітету парламенту та МОН.

- Електронне ліцензування. Усунуто понад 100 різних недоліків та проблем, які було виявлено на етапі тестування. З січня розпочинається повноцінне електронне ліцензування для фахової передвищої та професійно-технічної освіти. Вища освіта отримає електронне ліцензування одразу після дерегуляції ліцензійних умов.

- Перезавантажено Атестаційну колегію. Проекти рішень АК тепер публікуються заздалегідь, аби громадськістю могла долучитись до роботи. Закрили або відмовили у подовженні роботи 16-ом спецрадам через те, що вони допускали захисти робіт низької якості та робіт з плагіатом. Також спростили публікацію оголошень про захисти та вимоги до публікацій результатів дисертацій.

- Затверджено умови прийому до ЗВО 2020. Серед основних новацій: міжвідомчі та міжгалузеві (де немає ризиків) широкі конкурси, підвищення прохідно балу, ЄВІ на усі спеціальності, окрім трьох галузей.

- Прийнято Постанову 1146, яка запроваджує нову формулу фінансування вищої освіти. Уже у січні буде опублікована таблиця з параметрами та бюджетами кожного вишу. В минуле відходить 1134 з її нормативами кількості студентів на ставку. За три-чотири роки вага кількості студентів у фінансуванні закладу вищої освіти зменшиться з майже 100%, як зараз, до 50% і менше.

- Розпочався проєкт із дуальної освіти у закладах фахової передвищої та вищої освіти. Він триватиме впродовж 4 років у 44 закладах. В його межах студенти отримають теоретичну підготовку в закладі і водночас до 70% навчального часу проведуть, навчаючись на підприємствах, або в установах чи організаціях.

- Виділено 27 млн 750 тис. грн на оновлення 79 кабінетів/лабораторій у 35 закладах вищої освіти для фахівців природничих та педагогічних спеціальностей.

- 421, 9 млн грн. виділено на капітальні видатки для вишів.

- Вступна кампанія-2019 пройшла успішно та без жодних проблем. Усі системи працювали ефективно та злагоджено.

- Запрацював новий сервіс підтвердження документів про вищу освіту, його послугами успішно скористались більше 1000 громадян.


Поділіться з друзями:   

Останні новини