ДНУ імені Олеся Гончара лідер з підготовки державних службовців

Стратегії кадрової державної політики та роль ВНЗ у її реалізації обговорювалися під час візиту до Дніпропетровського національного університету ім. О.Гончара голови Національного агентства України з питань державної служби В.В. Толкованова.


У 2011 році ДНУ ім. О.Гончара посів перше місце у Конкурсному відборі навчальних закладів для підготовки магістрів зі спеціальності «Державна служба» за державним замовленням серед 23 ВНЗ України, що брали участь у конкурсі. Як наголосив ректор ДНУ М.В. Поляков, університет працює у сфері підготовки фахівців освітньої галузі «Державне управління» з 1997 року, тому накопичений досвід дозволяє задовольнити потреби різних структурних підрозділів органів державної влади. «Зокрема, науковцями ДНУ розроблені навчально-методичні програми для підготовки держслужбовців за такими спеціалізаціями, як правове забезпечення, економіка, соціальна сфера, кадровий менеджмент, територіальне управління та місцеве самоврядування, - наголосив Микола Вікторович. - Протягом 2008-2010 рр. ДНУ ім. О.Гончара брав участь у реалізації міжнародного проекту TEMPUS «Мережа освітніх центрів з використанням сучасних технологій для місцевого самоврядування» (ECESIS). Головною метою проекту було впровадження європейських методів інформаційного менеджменту в практику закладів місцевого самоврядування. Під час реалізації проекту розроблені навчальні плани з інформаційного менеджменту, організовано мережу навчальних центрів для підготовки державних службовців з сучасних інформаційних технологій та іноземних мов на базі провідних університетів. Проект об’єднував 19 партнерів з Іспанії, Німеччини, Польщі, Словаччини, Вірменії, Молдови, Росії, України. Сім викладачів ДНУ пройшли перепідготовку в університетах країн-партнерів ЄС та набули європейського досвіду застосування інноваційних технологій в діяльності органів місцевого самоврядування.

У результаті виконання проекту, в 2010 році в Центрі післядипломної освіти ДНУ було створено Центр підвищення кваліфікації державних службовців та посадових осіб органів місцевого самоврядування, в якому пройшла навчання пілотна група за напрямком сучасних інформаційних технологій.

Наразі згаданий центр використовується для підвищення кваліфікації державних службовців та працівників органів місцевого самоврядування з мовної підготовки в рамках реалізації “Державної цільової програми підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації фахівців у сфері європейської та євроатлантичної інтеграції України на 2008-2011 роки”. Університет бере участь в реалізації цієї програми на основі договірних відносин з Школою вищого корпусу державної служби. Протягом 2009-10 рр. пройшли підвищення кваліфікації та отримали свідоцтва державного зразка 61 слухач з числа держслужбовців та працівників органів місцевого самоврядування. Нині тут навчаються 60 працівників Дніпропетровської ОДА, районних рад, Національного банку України, Головного управління статистики, Управління державної служби Пенсійного фонду,» - підкреслив М.В. Поляков.

Голова Національного агентства України з питань державної служби В.В. Толкованов наголосив, що Угода про співробітництво, підписана з керівництвом Дніпропетровської області, спрямована на подальше навчання та підвищення кваліфікації державних службовців Дніпропетровщини та представників місцевого самоврядування. Вона стосується освоєння нових інформаційних технологій в управлінні, вивчення іноземних мов і передового досвіду зарубіжного державного управління. За його словами, тільки високопрофесійні фахівці здатні вивести державну службу на новий рівень.

«Президент України Віктор Янукович зазначив, що кінцевою метою адміністративної реформи має стати значне підвищення ефективності державного управління та зниження рівня корупції в органах державної влади на всіх рівнях. Глава держави наголошує, що проведення адміністративної реформи є обов’язковим елементом розвитку держави, - зазначив В’ячеслав Вікторович. - Керівники та провідні спеціалісти державної служби мають відігравати провідну роль під час реформи, бути її провідниками, лідерами. Виявленням, підтримкою та підготовкою лідерів повинні займатися не лише кадрові служби органів влади, а і вся система професійного навчання державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування. На Дніпропетровщині до цієї системи сьогодні входять 4 вищі навчальні заклади, в тому числі й Дніпропетровський національний університет ім. Олеся Гончара. Керівники потребують знань, вмінь та навичок, які б допомогли їм бути лідерами у постійно змінюваних умовах. Протягом навчання в Центрі підвищення кваліфікації державних службовців та посадових осіб органів місцевого самоврядування ДНУ слухачі вивчають комплекс управлінських, правових, економічних, соціологічних, політологічних, психологічних, інформаційних дисциплін та іноземну мову. Особлива увага зараз приділяється формуванню у слухачів магістратури лідерських якостей, чому присвячені навчальні заняття із практичною складовою. Так вдосконалюються компетенції лідерства, що повинні стати основою для професійного навчання як в рамках системи, так і самостійного розвитку керівників-лідерів,» - сказав В’ячеслав Толкованов.

За матеріалами прес-служби ДНУ імені Олеся Гончара


Поділіться з друзями:   

Останні новини