Триває узгодження позицій для започаткування спільного проєкту МОН та МБРР щодо вдосконалення вищої освіти України

Світовий банк підтвердив готовність надати підтримку й фінансування проєктної пропозиції Міністерства освіти і науки України спільно з Міжнародним банком реконструкції і розвитку (МБРР) – «Удосконалення вищої освіти в Україні заради результатів».


Про це йдеться в листі Регіонального директора Світового банку у справах країн Східної Європи Арупа Банерджі.

Метою є створення умов для підвищення ефективності, якості та прозорості вищої освіти в Україні, а саме:

У результаті реалізації Проєкту передбачається підтримка реформи, спрямованої на надання фінансової автономії закладам вищої освіти та зміна підходів до управління ними, зокрема, реалізація ЗВО всіх видів автономії, передусім фінансової, зміна підходів щодо управління, наприклад, запровадження системи ключових показників ефективності в структурі контрактів із керівниками ЗВО.

  • забезпечення відповідності навичок та знань випускників закладів вищої освіти очікуванням роботодавців, вимогам ринку праці та суспільства в цілому;
  • підвищення ефективності використання бюджетних коштів в освітньому секторі;
  • підвищення суспільної довіри до системи вищої освіти в цілому;
  • подолання довгострокових наслідків, пов’язаних із поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та запровадження методів навчання й викладання із застосуванням технологій дистанційного навчання.

Пропонований проєкт складається з чотирьох взаємопов’язаних компонентів. Передбачається його виконання протягом шести років для підтримки системних реформ у сфері вищої освіти з використанням інвестиційної позики МБРР (інституція Групи Світового банку).

Наразі Міністерством фінансів України проводиться експертиза проєктної пропозиції, після якої продовжиться переговорний процес на міжнародному рівні щодо імплементації цього проєкту.


Поділіться з друзями:   

Останні новини