Ухвалено зміни до законодавства щодо ефективного управління майном вишів

Сьогодні, 17 червня 2021 року, Верховна Рада України ухвалила в другому читанні Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо ефективного управління майном закладів вищої освіти державної і комунальної форми власності».


До підготовки змін до законодавства були залучені фахівці Міністерства освіти і науки України, - інформує прес-служба Міносвіти.

«В умовах стратегічного розвитку системи освіти в Україні важливим є модернізація мережі закладів вищої та фахової передвищої освіти. Постає питання щодо створення потужних закладів освіти з метою задоволення освітніх потреб суспільства та ринку праці у відповідних фахівцях. Тож необхідно усунути розпорошеність закладів освіти, що здійснюють підготовку за однаковими або спорідненими спеціальностями, та впорядкувати мережу закладів освіти. Ефективне управління закладами освіти та державним майном, що за ними закріплено, є запорукою сталого та належного розвитку освітнього потенціалу цими закладами освіти», – зауважив заступник Міністра освіти і науки України Ігор Гарбарук.

Зокрема, у Законі України «Про освіту» йдеться про те, що об’єкти та майно державних і комунальних закладів освіти не підлягають приватизації чи використанню для провадження видів діяльності, не передбачених спеціальними законами, крім надання в оренду з метою надання послуг, які не можуть бути забезпечені безпосередньо закладами освіти, пов’язаними із забезпеченням освітнього процесу або обслуговуванням учасників освітнього процесу, з урахуванням визначення уповноваженим органом управління можливості користування державним або комунальним нерухомим майном відповідно до законодавства.

Майно закладів освіти, яке не використовується для провадження видів діяльності, передбачених спеціальними законами, може бути вкладом у спільну діяльність або використане відповідно до статті 81 цього Закону.

Крім того, нова редакція ст. 70 Закону «Про вищу освіту» має на меті розблокувати можливість передачі майна від національних закладів освіти, що була прямо заборонена Указом Президента від 16 червня 1995 року № 451/95.

Наразі в національних закладів освіти є майно, що не використовується в освітньому процесі, тому є необхідність щодо виділення структурних підрозділів у Києві, Харкові, Львові, Дніпрі та Одесі відповідно до Закону «Про вищу освіту» та передачу майна університетам, що розміщені у відповідних містах, а також виділення зі структури університетів закладів професійної та фахової передвищої освіти для передачі їх на комунальний рівень.


Поділіться з друзями:   

Останні новини