Колегією МОН підбито підсумки наукової та науково-технічної діяльності за 2020 рік

21 вересня 2021 року під час засідання колегії МОН було заслухано підсумки звітної кампанії щодо наукової та науково-технічної діяльності за 2020 рік та обговорено доповідь заступника Міністра освіти і науки України з питань європейської інтеграції Олексія Шкуратова.


«У 2020 році для забезпечення фінансування наукових робіт, науково-технічних експериментальних розробок, а також можливості участі в наукових заходах, інтеграції до європейського та світового дослідницького простору з Державного бюджету України було виділено близько 1,5 млрд гривень. Механізм фінансування пріоритетних наукових напрямів у закладах вищої освіти за результатами державної атестації став доступним лише з 2021 року і виключно для ЗВО», – зазначив Олексій Шкуратов.

Він повідомив, що в період з 15 березня до 9 квітня 2021 року забезпечено проведення звітної кампанії в онлайн-форматі за участю проректорів з наукової роботи ЗВО і директорів НУ з презентаціями їхніх досягнень у науковій та науково-технічній діяльності за 2020 рік, зокрема, щодо виконання науково-дослідних робіт, які фінансувались відповідно до тематичних планів наукових досліджень, і розробок закладів вищої освіти та наукових установ за рахунок коштів державного бюджету, грантів на наукові дослідження й розробки, які виконувались науковими, науково-педагогічними працівниками, докторантами, аспірантами та студентами.

За результатами проведеної у 2021 році звітної кампанії діяльність 152 закладів вищої освіти та наукових установ фінансувалися за рахунок бюджетних коштів,  а тематика досліджень ЗВО та НУ охоплювала більш ніж 300 наукових тематичних напрямів в усіх галузях наук.

У 2020 році за кошти загального фонду бюджету виконувалась 751 наукова робота, у тому числі 319 фундаментальних досліджень на суму 278  млн 729 тис. грн, 375 прикладних досліджень на суму 280 млн 838 тис. грн і 57 науково-технічних розробок на суму 38 млн 588 тис. грн. ЗВО та НУ.

Загальна вартість зведеного тематичного плану ЗВО та НУ МОН у 2020 році, тобто робіт, які фінансувалися як переможці конкурсних відборів, становить 700 млн 969 тис. грн. Ці роботи відповідали пріоритетним напрямам розвитку науки і техніки, а також тематичним пріоритетним напрямам кожного ЗВО та НУ.

Минулого року ЗВО та НУ було закінчено 170 фундаментальних досліджень, 210 прикладних досліджень, 42 науково-технічні розробки, які за своєю тематикою стосувалися таких наукових напрямів як радіаційна та медична фізика, біофізика, спінтроніка, матеріалознавство тощо.

Також у 2020 році було профінансовано 191 роботу молодих вчених на суму 102 млн 812 тис. грн, що становило 14,7% від загального обсягу коштів, виділених у 2020 році на щорічний конкурсний відбір проєктів досліджень і розробок.

Національним фондом досліджень у 2020 році  було проведено два конкурси проєктів із виконання наукових досліджень і розробок: «Наука для безпеки людини та суспільства» та «Підтримка досліджень провідних та молодих учених». За результатами конкурсів укладено 216 договорів про надання грантової підтримки на загальну суму 255 млн  301 тис. грн.

Торік було присуджено п’ять Премій Кабінету Міністрів України за розроблення і впровадження інноваційних технологій. Розмір кожної – 200 тис. грн.

У 2020 році, незважаючи на секвестр бюджетних коштів, забезпечено фінансування 122 двосторонніх науково-дослідних проєктів. Це дозволило досягнути збільшення показника профінансованих науково-дослідних робіт на 3% порівняно з 2019 роком. Загальний обсяг фінансування науково-дослідних проєктів становив 14 млн 849 тис. грн.

Станом на серпень цього року в Україні учасниками програми «Горизонт 2020» підписано 228 грантових угод на загальну суму близько 45,8 млн євро. З метою забезпечення процедури приєднання України до програми  «Горизонт Європа» та програми «Євратом» МОН у період з червня до серпня 2021 року було проведено декілька раундів офіційних переговорів з Європейською Комісією щодо участі України у вищезгаданих програмах.

За результатами заслуховування звіту Колегія МОН ухвалила рішення щодо подальшого вдосконалення системи конкурсного відбору проєктів фундаментальних та прикладних досліджень і науково-технічних (експериментальних) розробок ЗВО та НУ, що належать до сфери управління Міністерства освіти і науки України шляхом внесення змін до нормативно-правових актів, які регулюють проведення відповідних конкурсів, а також щодо забезпечення подальшої інтенсифікації участі науковців ЗВО та НУ в міжнародних науково-технічних програмах та проєктах, зокрема в межах програми Європейського Союзу з досліджень та інновацій «Горизонт Європа» та програми з досліджень та навчання «Євратом».


Поділіться з друзями:   

Останні новини