Кабінет міністрів оприлюднив розпорядження про злиття низки українських вузів

Уряд схвалив створення Донбаського державного педагогічного університету на базі Горлівського державного педагогічного інституту іноземних мов і Слов'янського державного педагогічного університету.


Також прийнято рішення вивести Азовський регіональний інститут управління зі складу Запорізького національного технічного університету і приєднати його до Бердянському державному педагогічному університету як структурний підрозділ.

Про намір оптимізувати мережу навчальних закладів країни в Міністерстві освіти і науки, молоді та спорту заявили ще в червні. Зокрема, планувалося провести укрупнення вузів шляхом їх об'єднання і створення університетів регіонального типу. У серпні Кабінет міністрів схвалив створення Закарпатського університету шляхом злиття Ужгородського національного університету, Закарпатського та Мукачівського держуніверситету, а також Закарпатського художнього інституту.

Член студентського наукового ради Горлівського педагогічного інституту іноземних мов Данелія Колій вважає, що від злиття вузів студенти тільки виграють. «У Слов'янському педагогічному університеті більше докторів наук. Можливо, після об'єднання вони будуть викладати і у нас. Поки адміністрація не пояснювала студентам, що станеться після реорганізації. Будемо сподіватися, що плата за навчання не підвищиться », - зазначила Данелія Колій.

Її підтримує активіст студентської профспілки «Пряма дія» Іван Шматко. За його словами, укрупнення вузів дозволить запрошувати на роботу більш кваліфікованих викладачів, що поліпшить якість освіти. «Але є й інша сторона медалі - неясно, за якими критеріями Міносвіти об'єднує вузи і за яким принципом буде призначатися керівництво нових університетів. Все це створює грунт для корупції », - повідомив Іван Шматко. Юлія Рябчун


Поділіться з друзями:   

Останні новини