У переддень ІІІ Всеукраїнського з’їзду працівників освіти відбулось засідання секції «Вища освіта і наукова робота»

27 жовтня 2011 року під головуванням Першого заступника Міністра освіти і науки, молоді та спорту Євгена Суліми у Київському національному університеті ім. Тараса Шевченка відбулось засідання секції «Вища освіта і наукова робота» з обговорення матеріалів ІІІ Всеукраїнського з’їзду працівників освіти.


У засіданні взяли участь делегати з’їзду – ректори та викладачі провідних навчальних закладів України, вчені та науковці Національної академії наук та Національної академії педагогічних наук, представники студентських організації та ЗМІ, повідомляє прес-служба МНОНМС.

Під час засідання обговорили нову редакцію проекту Закону України «Про вищу освіту», проект Національної стратегії розвитку освіти в Україні на 2012 - 2021 роки та ухвалили пропозиції до резолюції від секції на ІІІ Всеукраїнський з’їзд працівників освіти.

У доповіді Перший заступник Міністра Євген Суліма зазначив, що «реформування вищої освіти є на сьогодні одним з найважливіших завдань держави. Вища школа не може перебувати на узбіччі економічних реформ, визначених у Програмі Президента України Віктора Федоровича Януковича. Навпаки, вона повинна знаходитися в епіцентрі цих подій – і як носій, і як виробник інтелектуального потенціалу суспільства».

Він повідомив про основні завдання і механізми реалізації державної політики у сфері освіти, у тому числі й вищої, а також кадрову і соціальну політику, які визначені проектом Національної стратегії розвитку освіти в Україні на 2012-2021 роки.

Зокрема, Євген Суліма сказав: «Прийняття цього документа на III Всеукраїнському з”їзді працівників освіти сприятиме формуванню методологічної бази зі створення нових інструментів та форм управління освітнім сектором, утвердження новітнього змісту системи освіти, її інтеграції у європейський і світовий освітній простір».

За словами Першого заступника Міністра, у проекті, що пропонується для розгляду, органічно поєднано національний характер освіти та національне виховання. Значне місце відводиться удосконаленню національного законодавства щодо регулювання етнонаціональних процесів на всіх рівнях освіти від дошкільної до вищої та післядипломної з урахуванням міжнародних норм та рекомендацій європейських інституцій.

«Варто зазначити, що мовна освітня політика в Україні підтримана Директоратом Ради Європи.

Під час реалізації Національної стратегії розвитку освіти в Україні на 2012-2021 роки Міністерству і закладам вищої освіти необхідно здійснити практичні кроки щодо модернізації всієї системи мовної підготовки студентів у вищих навчальних закладах, особливо вивчення української та іноземних мов», - сказав Євген Суліма.

Під час доповіді Перший заступник Міністра підкреслив, що «нинішня законодавча база вищої освіти не відповідає ні потребам галузей національної економіки, ні європейським та світовим вимогам».

У зв’язку з цим, Євген Суліма розповів про основні положення нової редакції проекту Закону України «Про вищу освіту».

«Законопроект обговорено в наукових, науково-педагогічних колективах вищих навчальних закладів, в студентських та профспілкових організаціях та в заінтересованих міністерствах і відомствах. Також, проект Закону України «Про вищу освіту» (нова редакція) доопрацьовано спеціально створеною експертною робочою групою, до складу якої увійшли народні депутати України, працівники Міністерства освіти і науки, молоді та спорту, інших міністерств, що мають у підпорядкуванні вищі навчальні заклади, ректори і проректори вищих навчальних закладів, представники студентських і громадських організацій, а також об’єднань роботодавців», - заявив Перший заступник Міністра.

За словами Євгена Суліми, прийняття законопроекту сприятиме реалізації вперше в Україні єдиного освітнього простору, без якого неможливо ставити питання про визнання в світі українських дипломів, продовження навчання студентів, аспірантів у зарубіжних університетах.

Він повідомив, що в основу змін покладено такі два підходи: перше - реформування системи вищої освіти відповідно до умов соціально орієнтованої економіки України; друге - адаптація до Європейського простору вищої освіти.

Також Євген Суліма виокремив 12 основних положень законопроекту, які забезпечать реформування вищої освіти.

Перший заступник Міністра не оминув увагою й ініціативу молодіжних організацій, які організували проведення студентського референдуму по законопроекту «Про вищу освіту»:

«Я мабуть не відкрию якусь таємницю, вчора дізнався, що проведений студентський референдум, в якому брали участь більше 100 вищих навчальних закладів України. Вони дали більше 85% підтримки цього законопроекту. Були лише бажання не дати студентам визначитися. А щоб були якісь докази про те, що студентів кудись зганяли і лякали, і ставили завдання де поставити галочку – таких прикладів я не побачив ні в друкованих засобах масової інформації, ні в мережі Інтернет. Цього просто не було.

І мені приємно, що більша частина студентів має свою позицію і вона пов’язана з розвитком кожного як студента, як особистості, і того закладу, де він навчається. Студенти розуміють, що без підтримки і співпраці студентів і викладачів, науковців отримати конкурентоспроможну спеціальність, стати фахівцем на ринку праці просто неможливо», - наголосив Євген Суліма.

Також під час секційного засідання заслухали виступи учасників, які висловилися та внесли пропозиції стосовно законопроекту та проекту Національної стратегії розвитку освіти в Україні на 2012-2021 роки.

Зокрема, Геннадій Оборський, ректор Одеського національного політехнічного університету, під час виступу зазначив, що теперішній стан законодавчої та нормативно-правової бази є незадовільним і висловив сподівання на якнайшвидшому прийнятті нового закону про вищу освіту. Він також запропонував розширити законопроект в питаннях розвитку наукової діяльності.

Ректор Переяслав-Хмельницького державного педагогічного університету ім. Григорія Сковороди, Віктор Коцур наголосив на забезпеченні модернізації змісту освіти, в Національній стратегії запропонував зняти пункт про використання пільг при в ступі до вищих навчальних закладів, запропонувавши натомість покращувати умови навчання для дітей з обмеженими можливостями.

Микола Поляков, ректор Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара, повідомив, що студенти та викладацький колектив університету підтримали прийняття проекту Закону України «Про вищу освіту»: «Більше 92% студентів на референдумі висловилися за його прийняття, так як є норма про підняття стипендії до прожиткового мінімуму».

Віце-президент Національної академії педагогічних наук Володимир Луговий у своєму виступі зазначив, що «прийнятий закон буде працювати дуже добре». Він наголосив, що «прогресивним є введення докторського звання в вищій освіті, а, також, прив’язка стандартів в вищій освіті до Національної рамки кваліфікацій».

Василь Тацій, ректор Національного університету «Юридична академія України ім. Ярослава Мудрого» (м. Харків) також сказав, що прийняття закону «Про вищу освіту» вкрай необхідно і наголосив на нормі законопроекту, яка визначає, що права вищих навчальних закладів та студентського самоврядування не можуть бути обмеженими іншими законами.

Він звернув увагу на основні нововведення, які передбачені законопроектом, зокрема, надання права на господарську діяльність вузу, встановлення державних податкових пільг, можливість ВНЗ самостійно розпоряджатися отриманими коштами, право на участь педагогів у придбанні пільгового житла, можливості університетів отримання матеріальної допомоги від меценатів та ін.

Також Василь Тацій запропонував учасникам секції записати в резолюції звернення до Президента України з проханням направлення законопроекту до Верховної Ради як першочергового.

У підсумку, учасники секційного засідання ухвалили рішення делегатам ІІІ Всеукраїнського з’їзду працівників освіти: рекомендувати схвалити проекти Національної стратегії розвитку освіти в Україні на 2012-2021 роки та Закону України «Про вищу освіту» (нова редакція); звернутися до Президента України Віктора Януковича з пропозицією направити проект Закону України «Про вищу освіту» (нова редакція), розроблений Міністерством освіти і науки, молоді та спорту до Верховної Ради України для розгляду як першочергового; вважати неприпустимим політизацію освітнього та виховного процесів в закладах освіти, внесення негативних форм політичної боротьби в освітнє середовище; дотримуватися норм Конституції України, законів України щодо даного питання.


Поділіться з друзями:   

Останні новини