У СумДУ відбувся форум «Енергоефективні гуртожитки»

Нещодавно в Сумському державному університеті відбувся обласний форум «Енергоефективні гуртожитки», на якому представники студентського самоврядування студмістечок ВНЗ міста та області обговорили питання енергозбереження та ефективного використання енергоресурсів у гуртожитках.


Ініціатором та організатором обласного форуму стала студентська Рада студмістечка Сумського державного університету. На захід завітали представники студмістечок вищих навчальних закладів міста Суми, а також Глухівського національного педагогічного університету ім. Олександра Довженка та Шосткинського інституту СумДУ.

За словами ректора СумДУ, професора Анатолія Васильєва, тема форуму дуже близька університету як навчально-науковій установі. «Це один із потужних напрямків нашої наукової діяльності. У стінах університету реалізуються власні технології та розробки, крім того виш має всесвітньовідомих партнерів у цій галузі. Загалом філософія енергозбереження має формуватися у кожної людини і проявлятися в усьому. Ефективність розвитку можна забезпечити завдяки вмінню заробляти й заощаджувати на витратах», – зазначив ректор.

Думку Анатолія Васильєва підтримав поважний гість, організатор численних конференцій по енергоефективності університетів країни, координатор Української мережі енергетичних інновацій greencubator Роман Зінченко. «Значимість університетів у зародженні людей з новою енергетичною культурою. Університети – це точка росту, студенти – рушійна сила, а енергетика – точка можливості», – підкреслив гість.

Студраду студмістечка СумДУ презентував її голова Олександр Олешко. Він акцентував увагу присутніх на одному із ключових напрямів діяльності студради – пошуку шляхів вирішення проблем енергозбереження та енергоефективності в студмістечку та їх практичному застосуванні. Студрада вже має ряд напрацювань у цьому напрямі: у гуртожитках проведена заміна вікон та балконних дверей, триває заміна старих електричних плит на нові, ламп розжарювання на люмінесцентні. Крім того, студрада студмістечка постійно проводить інформаційно-розяснювальну роботу серед мешканців студмістечка (у тому числі серед іноземних студентів), розробила конкурсну програму щодо культури енергоспоживання та запланувала конкурс «Найенергозберігаючий гуртожиток СумДУ», спільно з адміністрацією університету розпочала роботу по заміні звичайних ламп освітлення на енергозберігаючі, а також застосування ламп датчиків руху тощо.

Після виступів та презентацій представники студрад студмістечок вищих навчальних закладів міста та області долучилися до активного й жвавого обговорення та обміну досвідом із питань енергоефективності в гуртожитках. Ключовими темами для дискусій стали шляхи співпраці зі студентським радами, розробка комплексу заходів зі зменшення витрат енергоносіїв у студентських містечках, вдосконалення енергоменджменту в гуртожитках, розвиток культури раціонального енергоспоживання серед студентів.

Підсумком проведеної зустрічі стала резолюція форуму, прийнята одноголосно всіма учасниками.

Прес-служба СумДУ


Поділіться з друзями:   

Останні новини