Міжнародний конкурс з української мови

9 листопада відбудеться відкриття Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика та Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка.


До Дня української писемності та мови розпочато проведення Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка та Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика, метою яких є піднесення престижу української мови та літератури у молодого покоління.

Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика, започаткований у 2000 році Міністерством освіти України з ініціативи Ліги українських меценатів та Освітньої фундації імені Петра Яцика, проходить у чотири етапи серед учнів загальноосвітніх і професійно-технічних навчальних закладів, у три етапи – серед студентів вищих навчальних закладів. Організація та проведення зазначених етапів здійснюється під керівництвом та за участю Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України. Підготовка та проведення завершального етапу змагань відбувається спільно з Лігою українських меценатів. За підсумками щорічних мовних змагань та відповідно до Указу Президента України від 3 жовтня 2008 року № 899 «Про Положення про стипендії Президента України переможцям Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика» 14 найкращим переможцям фінального етапу призначаються стипендії Президента України, виплата яких здійснюється з державного бюджету. Цьогорічне урочисте відкриття XII Конкурсу відбудеться у м. Ужгороді 9 листопада – в День української писемності та мови.

Також на виконання Указу Президента України від 30 вересня 2010 року № 928 «Про Міжнародний мовно-літературний конкурс учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка» та відповідно до листа Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 31.10.2011 № 1/9-806 у 2011 – 2012 навчальному році розпочато проведення ІІ Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка, урочисте відкриття якого відбудеться теж 9 листопада 2011 року.

Конкурс проводиться як щорічний загальнонаціональний та міжнародний захід, спрямований на підвищення рівня знань учнів та студентів з української мови і літератури, рідних мов і літератур, забезпечення їх всебічного розвитку, а також в рамках державної підготовки до відзначення у 2014 році 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка.

Цьогорічні інтелектуальні змагання відбуваються згідно з Положенням, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 1 червня 2011 року № 571. Учасниками Конкурсу є учні 5-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів, в тому числі ліцеїсти військових ліцеїв, учні професійно-технічних училищ, студенти і курсанти вищих навчальних закладів І-ІV рівнів акредитації усіх форм власності та курсанти вищих військових навчальних закладів. У престижних мовно-літературних змаганнях може брати участь учнівська та студентська молодь з числа українців, яка проживає в інших державах світу.

Завершальний етап конкурсу, учасники якого представлятимуть усі регіони України, відбудеться у лютому 2012 року. Найкращим творцям художнього слова з числа учнівської та студентської молоді та їх наставникам будуть вручені дипломи, відомчі нагороди Міністерства та цінні подарунки. За підсумками міжнародного етапу переможці мовно-літературного марафону із зарубіжжя також будуть відзначені спеціальними дипломами.

За результатами Конкурсу щороку 39 найкращим учням та студентам призначатимуться стипендії Президента України.

Загалом Конкурс має на меті вшанувати творчу спадщину видатного сина українського народу Тараса Григоровича Шевченка, виявити творчу обдаровану учнівську та студентську молодь – майбутню плеяду літературних митців – й сприяти розвитку їх творчого потенціалу.

Характерною рисою нового конкурсу є те, що в ньому беруть участь не тільки знавці української мови та літератури, а й знавці російської мови та літератури й мов національних меншин, які проживають в Україні та за кордоном.

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України й надалі буде підтримувати проведення різних інтелектуальних змагань з метою забезпечення всебічного розвитку й функціонування української мови та мов національних меншин в усіх сферах суспільного життя, виховання шанобливого ставлення до культури і традицій українського народу.


Поділіться з друзями:   

Останні новини