Дмитро Табачник: Україна готова залучити унікальний досвід кубинських вчених

У жовтні, вперше за багато років, Президент України на чолі офіційної делегації відвідав Республіку Куба. Візит глави держави відзначився не лише проведенням офіційних зустрічей з керівництвом країни та двосторонніх бізнес-форумів.


Віктор Янукович відвідав оздоровчий центр «Тарара», в якому безкоштовно лікуються українські діти. Слід особливо відзначити зустріч Президента України у форматі «віч-на-віч» з лідером Кубинської революції Фіделем Кастро. Отож, візит Віктора Януковича на Кубу ознаменував відновлення повноцінних, дружніх відносин з цією країною, які були призупинені через політичну несамостійність попередньої української влади. Про основні напрями співпраці України та Куби, а також про особливості «кубинського дива»  УНН розповів Міністр освіти і науки, молоді та спорту України Дмитро Табачник.

 

Дмитре Володимировичу, в жовтні Ви у складі офіційної делегації на чолі з Президентом України Віктором Януковичем відвідали Республіку Куба. На Вашу думку, як вплинув даний візит на відносини між Україною та Кубою?

Офіційний візит Президента України Віктора Федоровича Януковича на Кубу був важливий не лише тому, що вперше за багато років він носив статус державного. Після штучної, політично невмотивованої паузи в україно-кубинських відносинах, вони виходять на високий рівень довіри та конструктивізму. Як на мене, не менш важливим моментом є встановлення дружніх відносин між лідерами України та Куби, що можна було помітити під час спілкування Віктора Януковича з Раулем Кастро Рус. Спочатку це було офіційне привітання, яке потім перейшло до глибокої довіри та міжлюдських відносин.

Хочу нагадати, що україно-кубинські відносини сповнені позитивними моментами. Керівники Куби в своїх офіційних та неофіційних виступах зазначали, що вони ніколи не забудуть той факт, що з 30 тисяч кубинців, які отримали вищу освіту в Радянському Союзі, 17 тисяч навчалися в Україні. Зараз вони керують підприємствами, працюють в центральних органах влади. Окрім того, ці випускники викладають у Гаванському університеті, роблять унікальні відкриття в Центрі медичних технологій. Безумовно, цей факт забарвлює наші міждержавні відносини теплими тонами неформального спілкування.

Я впевнений, що український народ ніколи не забуде те, що Куба упродовж 21 року за особистої ініціативи Фіделя Кастро реалізовує унікальну програму з безкоштовного оздоровлення українських дітей. За ці роки лікування на Кубі пройшли 24 тисячі маленьких українців. Цей факт не можна вимірити матеріальним або фінансовими ресурсами. Як на мене, допомога яку надала Куба українському народові для боротьби з наслідками Чорнобильскої катастрофи, в сумарному обчисленні перевищує суму, що виділили країни "Великої сімки".

Тому повернення україно-кубинських відносин у русло дружби є дуже важливим фактом для обох країн.

Які домовленості досягнуто між Україною та Кубою в галузях науки та освіти?

Нещодавно на Кубі призначено нового міністра освіти, який є членом Політбюро Центрального Комітету Комуністичної партії Куби – найвищого керівного органу партії. Це свідчить про те, що керівництво Куби приділяє значну увагу питанням, які пов'язані з освітою. Через економічні труднощі Куба у 2010 році згорнула реалізацію програми надання безкоштовної вищої освіти 30 тисячам іноземців, які приїздили до цієї країни з різних куточків світу. Але зацікавленість іноземців навчанням на Острові Свободи свідчить про те, що рівень освіти на Кубі користується престижем в інших країнах.

Ми підписали з міністром освіти Республіки Куба договір, яким затвердили програму співробітництва між міністерством освіти і науки, молоді та спорту України та кубинськими міністерствами освіти, вищої освіти та міністерством науки та технологій. В документі виділено три форми співробітництва. По-перше, це прямі договори між вищими навчальними закладами щодо стажування викладачів. З однієї сторони, є досить сильні вузівські центри в Україні, а з іншої – є знаменитий Гаванський університет, тому українські та кубинські вчені зможуть можуть обмінюватися науковим досвідом. Другий напрям співробітництва – це стажування наших вчених у кубинських наукових установах , які розробляють новітні технології в галузях медицини, фармації та біотехнологій. Третя платформа нашого співробітництва, до якої особливо хочуть повернутися кубинці – це отримання вищої інженерної та технічної освіти молодими громадянами Куби в Україні.

Під час зустрічі з представниками міністерства освіти Куби ми зазначили, що Україна зможе щорічно запрошувати на навчання 50 молодих кубинців. Українська сторона зможе надати безкоштовне навчання у тому закладі, який обере громадянин Куби. Ми відправимо на Кубу список провідних українських вищих навчальних закладів із зазначенням спеціальностей з тим, аби вже з наступного року розпочати реалізацію даної програми.

Лідер Куби Рауль Кастро Рус нагородив Президента України найвищою нагородою республіки – Орденом Хосе Марті. Мало хто зі світових лідерів отримував таку високу нагороду з рук кубинського лідера. Як Ви вважаєте, з чим пов'язаний такий виразний крок Рауля Кастро?

Це свідчить про те, що той рівень конструктивізму, який задав Президент України, справив велике враження на керівників Куби. Хочу зауважити, що процедура нагороди проходила у досить урочистій обстановці. Перед нагородженням секретар Державної Ради Республіки Куба у присутності вищого керівництва країни зачитав досить об’ємний документ, в якому зазначалося, що народ Куби ніколи не забуде те, що під час Великої Вітчизняної війни вирішальні події відбувалися на південному фланзі радянсько-германського фронту. Окрім того, великий вклад у розгром фашизму вніс український народ. Саме український народ надавав відчутну економічну допомогу Кубі, починаючи з 1959 року. Відзначалося, що багато кубинців отримали вищу освіту на території України.

Така нагорода стала демонстрацією довіри, висока оцінка ділового характеру переговорів та бажання Куби показати, що сторінка уповільнення відносин з Україною перегорнута, і ми повернулися до атмосфери дружби та взаємної довіри.

Як Ви вважаєте, чи просуватиметься Куба тим фарватером, який було визначено революцією 1959 року?

Я вважаю, що на Кубі втілюється глибоко продумана програма модернізації, яка, в першу чергу, зорієнтована на розвиток економіки та приватної ініціативи у таких сферах, як туризм, сфера обслуговування. Можливо, Куба проводитиме модернізацію таким чином, як Китай та В’єтнам, зберігаючи політичну стабільність та керуючу роль Комуністичної партії. Основну увагу буде приділено розвитку економіки, збільшенню валового внутрішнього продукту та підвищенню якості життя.

Політична стабільність на Кубі зберігається завдяки тому, що більшість населення розуміє те, що рівень медичного обслуговування, освіти, в цій країні залишається набагато вищим та якісним, ніж у тих країнах Центральної та Південної Америки, які оточують її. Окрім того, на Кубі налагоджено конструктивне співробітництво між керівництвом країни та населенням. Більшість рішень спочатку обговорюються народними комітетами, доповнюються пропозиціями людей і вже потім виносяться на розгляд уряду.

Дмитре Володимировичу, Ви є автором книги про лідера Кубинської революції Фіделя Кастро. Розкажіть, будь ласка, докладніше про цю книгу

Коли Фідель Кастро залишив державну службу, він розпочав публікувати щотижня у газеті "Гранма" невеликі есе, де викладає свої думки про події у світі. Мені здається, що це досить яскрава літературна форма. Я відвідав Кубу всьоме, і мені пощастило кілька разів зустрічатися з Фіделем Кастро. Одна з моїх розмов з ним, яка відбулася у 1996 році, продовжувалася чотири години. Тому ще у 2008 році я запропонував перекласти Фіделя Кастро есе на російську мову та опублікувати для українського читача. Відповідну згоду було отримано. Переклад здійснила кубинська сторона з тією метою, аби він був максимально точним. Ми зібрали понад 50 есе, які відрізняються своєю дотепністю. Наприклад, саміт "Великої Двадцятки" Кастро називає "бенкетом хижаків", які зібралися для того, аби розділити світову економіку.

Книга "Роздуми команданте" вийшла за особистої згоди Фіделя Кастро, я виступив її упорядником та автором передмови, в якій розповів про унікальну долю лідера кубинської революції та про наші зустрічі з ним. Окрім того, я підібрав для цієї книги фотографії з особистого архіву. Окремі фото надало посольство Куби в Україні.

Серед висловів Фіделя, які також увійшли до книги, хочу процитувати наступне: "Не можна наводнити грошима країну, не продавши свій суверенітет".

Як на мене, один з уроків, який несуть в собі Фідель та Рауль Кастро Рус свідчить про те, що фізичне довголіття пов’язане з активною розумовою діяльністю. Людина, яка живе активним інтелектуальним життям, пробуджує в своєму організмі ті сили, які сприяють довголіттю.

Розмовляв Денис Габдрахімов

Інтерв’ю Міністра Дмитра Табачника
ІА «Українські національні новини»
від 15.11.2011 р.


Поділіться з друзями:   

Останні новини