Комісар ЄС виступила з промовою перед студентами та викладачами НаУКМА

Регіональна конференція з освітніх програм ЄС Темпус та Еразмус Мундус, яка відбулася у Києві 5-6 грудня, зібрала 300 представників вищих навчальних закладів та ключових партнерів.


На конференції було оголошено про початок подачі заявок на участь в проектах Темпус та Еразмус Мундус.

Захід, присвячений обговоренню питань вищої освіти та співпраці у цій галузі між Україною та Європейським Союзом, відвідали понад 100 учасників: дипломати країн ЄС, студенти, викладачі, представники програм Темпус, Еразмус Мундус та програми імені Жана Моне.

Також під час візиту пані Комісара відбулась церемонія нагородження першої випускниці PhD програми Докторської школи НаУКМА, яка діє в рамках проекту Темпус, фінансованого ЄС.

Посилене залучення до сфери освіти – ключовий елемент Політики Добросусідства ЄС. Особлива увага приділяється підтримці молоді, студентів та співробітників університетів, які відіграють важливу роль у сучасних процесах демократизації та модернізації.

Європейський Союз продовжує програму посилення співпраці між університетами та мобільності студентів й викладачів для своїх Східних сусідів. Протягом наступних двох навчальних років ЄС поставив за мету збільшити кількість стипендій для студентів бакалаврського, магістерського, докторського (аспірантів), постдокторського (докторантів) рівнів, а також обмінів викладачами.

 

ЗВЕРНЕННЯ КОМІСАРА ЄС АНДРУЛЛИ ВАССІЛІУ ДО СТУДЕНТІВ ТА ВИКЛАДАЧІВ КИЄВО-МОГИЛЯНСЬКОЇ АКАДЕМІЇ.

5 грудня 2011 р.,Київ, Україна

Дорогі студенти!

Дорогі професори та викладачі Університету!

Пані та панове!

Мені дуже приємно перебувати сьогодні у цьому історичному та престижному Університеті. Національний університет «Києво-Могилянська академія» добре відомий високою кваліфікацією його викладачів та студентів, і для мене честь мати нагоду зустрітися з вами. Дозвольте подякувати усім вам за те, що ви зробили можливим цей візит. Сьогодні я хотіла би поділитися з вами моїм баченням освіти та її майбутнього у Європі. Я також хочу зробити огляд можливостей співпраці, які ЄС пропонує Україні у сфері освіти.

Я думаю, ми всі погоджуємося з тим, що освіта – це основа нашого економічного, соціального та людського розвитку. Вона відіграє життєву роль навіть для нашого політичного розвитку. У той час, коли безробіття серед молоді у середньому знаходиться на рівні 20% у Європейському Союзі, а у деяких країнах навіть перевищує 40%, економічний клімат додав нової нагальності цим питанням. Саме через це Європейський Союз поставив освіту у центр своєї стратегії «Європа 2020», спрямованої на сприяння зростанню та створенню робочих місць упродовж наступного десятиліття. Ми знаємо, що для процвітання економіки ми повинні забезпечити високу якість освіти та навчання для всіх. Ми також знаємо, що наукові дослідження, технічні інновації та обмін знаннями є життєво необхідними для досягнення прогресу.

Ми не можемо змарнувати досвід, отриманий під час виходу з кризи. Натомість, вихід з кризи має стати навчанням для нас – ми маємо вийти з цієї кризи інноваційно.

Студенти та навчальні заклади відіграють у цьому процесі ключову роль. Ось чому ЄС приділяє особливу увагу міжнародній співпраці між навчальними закладами, обміну студентами та викладачами і мобільності.

Мобільність – це не лише спосіб підготувати висококваліфікованих працівників. Мобільність у сфері навчання сприяє розширенню наших горизонтів і робить внесок у наш особистісний ріст та розвиток. Вона дає нам можливість перевірити наші припущення та вміння у нових середовищах. Вона допомагає формувати нас, як відповідальних громадян світу.

Мобільність також дозволяє начальним закладам ділитися знаннями та допомагає їм виходити за межі їхнього національного і місцевого контексту. Вона також поглиблює відносини між нашими людьми та народами.

Словом, я би сказала, що мобільність є суттєвим компонентом для усунення перешкод між людьми, організаціями та країнами.

У Європейському Союзі ми підтримуємо розвиток мобільності упродовж багатьох років і дуже успішно. Сьогодні назва програми «Еразмус» увійшла у щоденний вжиток і стала символом якості не лише у Європі, але і в усьому світі. Саме успіх контактів, започаткованих за допомогою програми «Еразмус», сприяв тому, що Болонський процес привів до створення Європейського простору вищої освіти.

Усі країни, які приєдналися до Болонського процесу, включаючи Україну, визнають важливість мобільності. У 2009 році вони взяли на себе зобов’язання забезпечити участь принаймні 20% їхньої молоді у програмі мобільності до 2020 року. Дехто з присутніх у цій залі вже мали нагоду взяти участь в одній з наших програм, і тому ви добре знаєте, про що я веду мову.

Спираючись на успіх наших програм, ми вирішили профінансувати посилення мобільності між громадянами ЄС та інших країн. Ми особливо прагнемо поглибити наші контакти з країнами Східного партнерства, нашими привілейованими партнерами у сфері міжнародної співпраці у галузі освіти та освітніх обмінів.

Посилення взаємодії ЄС зі своїми сусідами, особливо у царині освіти, займає визначне місце у нашому політичному порядку денному. Ми чітко заявили про це навесні, коли представили комплекс заходів, спрямованих на посилення політики сусідства Європейського Союзу.

Уже сьогодні ми рухаємося вперед, роблячи конкретні кроки для підтримки співпраці та освітніх обмінів. Для наших програм у сфері вищої освіти, «Темпус» та «Еразмус Мундус», ми значно збільшили фінансування на 2011-2013 роки. Це буде для вас хорошою новиною, оскільки я знаю, що ваш Університет дуже успішно бере участь в обох цих програмах.

Починаючи з 1993 року ЄС профінансував близько 200 проектів «Темпус» інституційної співпраці в Україні, головним чином для підтримки реформ у сфері вищої освіти та розвитку інституційної спроможності. Минулого року Україна брала участь у майже всіх регіональних проектах, що фінансувалися ЄС, а це означає, що вона відіграє провідну роль у цьому регіоні. Я вітаю ваш ентузіазм.

Ми надали понад 350 грантів у рамках програми «Еразмус Мундус» для українських студентів і науковців. Лише у цьому році українські навчальні заклади беруть участь у чотирьох проектах «Еразмус Мундус».

Програма «Еразмус Мундус» фінансує мобільність для окремих студентів і викладачів, а також підтримує розвиток спільних наукових ступенів високої кваліфікації. Як свідчить її назва, це всесвітня програма. На додаток до підтримки індивідуального розвитку, партнерства «Еразмус Мундус» також сприяють розвитку інституційної спроможності навчальних закладів, які беруть у них участь.

За допомогою грантів програми ім. Марії Кюрі ЄС підтримує мобільність науковців. Ми хочемо заохотити професійний розвиток у сфері наукових досліджень і забезпечити вчених навичками, які потрібні їм для досягнення успіху в сучасних економічних умовах. Це є іншою важливою частиною нашої політики, і я рада відзначити, що Україна проявляє себе дуже активно.

У рамках нинішньої програми ім. Марії Кюрі 68 українських вчених отримали фінансування для проведення своїх досліджень у ЄС строком від одного до трьох років. Також 49 різних організацій України задіяні у виконанні цієї програми. Однак наша підтримка мобільності на цьому не припиняється. Програма ЄС «Молодь у дії» фінансує проекти, якими можуть скористатися молоді люди та працівники з країн Східного партнерства. Тут ми також робимо конкретні кроки, щоб дати більше нашим східним сусідам, серед них – спеціальне Вікно Східного партнерства програми «Молодь у дії», а також регіональна Програма молодіжного партнерства для східноєвропейських країн. Починаючи з 2007 року понад одна тисяча проектів, у яких беруть участь українські партнерські організації, отримала фінансування у рамках програми «Молодь у дії», а понад 3600 молодих українців взяли участь у неформальних навчальних заходах.

Ці цифри справді вражають. Я часто на них посилаюся, щоб показати, що Україна є дуже важливим сусідом ЄС. Ми цінуємо добрі відносини та прагнемо тіснішої співпраці.

Я сподіваюся, що ми зможемо скористатися цим успіхом у відносинах з Україною, коли ми розпочнемо нову програму у сфері освіти, навчання та справ молоді «Еразмус для всіх».

Ця програма статує у 2014 році та діятиме до 2020 року. Вона матиме значний міжнародний компонент і забезпечуватиме подальші можливості для міжнародної співпраці та індивідуальних освітніх обмінів.

Для реалізації зовнішньої частини програми заплановано приблизно два мільярди євро на семирічний період. Велику частину цього бюджету буде використано для розвитку відносин з близькими сусідами ЄС і забезпечення більш потужної підтримки мобільності, співпраці та розвитку інституційної спроможності. Тому ця програма дасть більше можливостей для обмінів і співпраці як на індивідуальному, так і на інституційному рівнях між ЄС та Україною.

У Європейському Союзі мобільність між його 27 країнами-членами допомагає створити сильніший образ європейського самовизначення, а також додає людського виміру лозунгу «Єдність у багатоманітності». За межами ЄС мобільність має такий же важливий вплив. Вона посилює розуміння та сприяє поцінуванню різноманітності. Це один з найкращих способів боротьби з упередженнями та створення соціальної структури поваги та толерантності.

Дружба починається зі знання. Залишається великим викликом допомога людям у країнах-кандидатах і країнах-сусідах, а також у країнах ЄС і інших країнах світу, краще зрозуміти Європейський Союз і його процес інтеграції. Через це важливу роль відіграє мережа Жана Моне, включаючи в Україні: у її рамках ведеться роз’яснення конструкції Європи та її впливу на життя громадян.

Мені дуже приємно бачити, що цього року було профінансовано два Центри підвищення кваліфікації разом з трьома модулями та однією кафедрою Жана Моне.

Я хочу особливо привітати ваш Університет зі створенням одного з таких Центрів і кафедри Жана Моне.

Перед завершенням свого виступу, я хотіла би запевнити вас у тому, що ми робитимемо усе можливе для підтримки продовження та розширення співпраці між ЄС та Україною. Однак ви, як частина спільноти вищої освіти у вашій країни, також відіграєте важливу роль у використанні існуючих можливостей. Я впевнена, що ви саме так ви і робитимете. Говорячи від себе особисто, я хотіла би поділитися з вами власним досвідом мобільності. Коли я бачу стільки молодих людей у цій залі, то згадую часи, коли я сама була студенткою.

Ті з вас, хто мав досвід мобільності, знають, що вона має як виклики, так і винагороди. Упродовж кількох років я навчалася у Лондоні, перш ніж повернутися до моєї рідної країни, Кіпру, щоб практикувати право, а пізніше розпочати публічну діяльність. Ті студентські роки залишили у мене найкращі спогади.

Я навіть не думала тоді про те, що колись стану Комісаром ЄС і докладатиму зусиль на благо Європи. Однак зараз я розумію, що досвід навчання за кордоном був важливим кроком на шляху до моєї роботи у Європі.

На завершення я хотіла би сказати усім присутнім студентам, що, з якими труднощами ви б не стикалися, продовжуйте наполегливо вчитися. Використовуйте можливості мобільності та освітніх обмінів. Зусилля, які ви докладаєте зараз, пізніше дадуть свої плоди, при чому, можливо, так, як ви того не очікуєте.

Присутніх же викладачів я хочу попросити – підтримуйте ваших студентів так, як тільки можете. Ви більше, ніж хто інший, знаєте, як приємно бачити, коли вони досягають успіху. Учительство – це більше, ніж робота, це – покликання, і ви прийняли цей виклик. І я хочу виразити захоплення вашим вибором.

Дякую вам за те, що ви запросили мене сьогодні сюди та бажаю усім вам успіхів.


Поділіться з друзями:   

Останні новини