Американські науковці знають як боротись з епідеміями за допомогою супутників

Вчені Прінстонського університету запропонували новий дуже ефективний спосіб боротьби з сезонними епідемічними спалахами кору і менінгіту в африканських містах. Цей метод полягає в супутниковому моніторингу освітленості населених пунктів у нічний час.


Дослідники сконцентрували свою увагу на республіці та щорічних спалахах кору у великих центрах. Торік вони з'ясували, що причина епідемій пов'язана із сезонними міграціями сільського населення, яке, не маючи можливості займатися сільським господарством у періоди посух, масово перебирається до міст. Там, живучи досить скупчено, вони й ініціюють спалахи різних інфекцій.

Відстежити подібні міграції звичайними методами дуже важко. До цих пір масові вакцинації, до яких змушені вдаватися влада республіки Нігер, були малоефективні, оскільки починалися або рано, коли ще не всі сільські жителі приїхали в місто, або занадто пізно, коли багато хто вже повернулися додому.

Вирішивши скористатися супутниковими знімками головних нічних міст республіки - столиці Ніамей, а також Мараді і Зіндер, вчені проаналізували тисячі фотографій за 2000-2004-й роки і з'ясували, що спалахи кору починалися відразу після того, як нічне освітлення в цих містах ставало найбільш яскравим. Таким чином вони переконалися у правильності припущення про те, що епідемічні спалахи викликаються сезонними міграціями, а не екологією або чим-небудь ще.

Ситуація з сезонними міграціями сільського населення типова для багатьох регіонів Західної Африки і здатна приводити до спалахів не тільки кору, але і багатьох інших інфекційних захворювань. Прінстонський дослідники вважають, що супутникові зйомки нічних міст з подібними проблемами можуть стати не тільки самим ефективним, але і часто єдиним для Африки способом боротися з інфекційними спалахами такого роду.


Поділіться з друзями:   

Останні новини