МОНмолодьспорт пропонує НТУУ «КПІ» конструктивний діалог, змушуючи змінити статут

Зважаючи на велику кількість недостовірної інформації в ЗМІ щодо оголошення конкурсу на заміщення посади ректора Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут», Міністерство освіти і науки, молоді та спорту надає роз’яснення стосовно цього питання.


Відповідно до частини першої статті 37 Закону України «Про вищу освіту» вищим колегіальним органом громадського самоврядування вищого навчального закладу третього або четвертого рівня акредитації є загальні збори (конференція) трудового колективу, включаючи виборних представників з числа осіб, які навчаються у вищому навчальному закладі.

Порядок скликання вищого колегіального органу громадського самоврядування та його роботи визначається статутом вищого навчального закладу.

Згідно з абзацом третім частини першої статті 37 Закону України «Про вищу освіту» у вищому колегіальному органі громадського самоврядування повинні бути представлені всі категорії працівників вищого навчального закладу, представники з числа осіб, які навчаються у вищому навчальному закладі. При цьому не менш як 75% загальної чисельності делегатів (членів) виборного органу повинні становити науково-педагогічні працівники вищого навчального закладу, які працюють у цьому вищому навчальному закладі на постійній основі, і не менш як 10% – виборні представники з числа осіб, які навчаються у вищому навчальному закладі.

Однак, відповідно до пункту 36 Статуту Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2007 р. № 1332, вищим колегіальним органом громадського самоврядування університету є конференція трудового колективу. Делегати конференції обираються на зборах колективів структурних підрозділів згідно з нормами представництва, визначеними вченою радою університету. Не менш як 75% загальної чисельності делегатів конференції становлять науково-педагогічні працівники Університету, решту – інші категорії працівників Університету.

Тобто, положення Статуту університету щодо складу конференції трудового колективу університету не приведені у відповідність із нормами Закону України «Про вищу освіту», що може спричинити порушення під час проведення конференції трудового колективу з виборів ректора.

Наголошуємо, що на виконання доручення Прем’єр-міністра України Миколи Азарова Міністерство розробило проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Статуту Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут».

У зв’язку з викладеним інформуємо, що Міністерством буде розглянуто питання щодо оголошення конкурсу на заміщення посади ректора Університету після приведення Статуту Університету у відповідність із Законом України «Про вищу освіту».

Крім того, виконуючий обов’язки ректора має усі повноваження, якими наділений ректор відповідно до законодавства. Тобто, виконання обов’язків ректора Згуровським Михайлом Захаровичем до заміщення посади ректора в установленому законодавством порядку не може загрожувати стабільності та розвитку університету.

Підкреслимо, що МОНмолодьспорт завжди налаштоване на фахову дискусію та конструктивний діалог. Тому, 16 грудня 2011 року в Міністерстві відбудеться зустріч з Головою профспілкового комітету НТУУ «КПІ» Віталієм Молчановим та представниками студентського активу університету.


Поділіться з друзями:   

Останні новини