Леся Оробець: Європейський університет на контрактниках не заробляє

Наступне ключове запитання – як і де знайти кошти на якісну вищу освіту європейського рівня?


Марно чекати хорошого врожаю від землі, що хронічно не зрошується. Так само марно чекати результату від науки й освіти, що хронічно недофінансується. Але ж нема, де правди діти, – грошей на освіту і науку в нашої держави за нинішнього керівника дійсно бракує і найближчим часом не побільшає, сказала Леся Оробець у інтерв'ю УНІАН.

До прикладу, науку за бюджетом 2012 р. фінансуватимуть в межах 0,5 % ВВП, хоча законом України «Про наукову і науково-технічну діяльність» встановлено мінімальну норму в 1,7 %. А відповідно до Лісабонської стратегії наука потребує фінансування в обсязі, не меншому за 3% від ВВП.

Вихід із ситуації, пропонований проектом Міносвіти, веде країну до глухого кута соціальних протистоянь і масових протестів. Його «гнучкі» формулювання дозволяють ректору латати дірки в університетському бюджеті за рахунок студентських кишень і батьківських гаманців. Очевидно, для того, аби вдовольняти потреби Табачника в «поліпшенні» приміщень міністерства та співпраці з монопольними структурами, які у підсумку зникають безвісти із університетськими грошима.

До слова сказати, переважна більшість фундаментальних університетів, що ведуть у перших сотнях світових рейтингів, не заробляють на студентах – на тому, що ми сьогодні називаємо «контрактниками». Левову частку надходжень вони отримують від науки та інноваційної діяльності, доброчинних пожертв (у тому числі, ендавментів), і державної допомоги – переважно у вигляді грантів під конкретні освітньо-наукові проекти.

Не випадково проект ФЗ не лише мотивує вищі навчальні заклади вкладатися в інновації, передаючи їм право власності на винаходи і майно, диверсифікує джерела їх надходжень, але й надає їм право вільно розпоряджатися заробленими коштами – так званим, спеціальним фондом. Адже потреба здирати зі студента останню сорочку напряму залежить від ректорської безвиході.

Отже, студента-контрактника від визиску може врятувати винятково дієва фінансово автономія – як це парадоксально не звучить. Багатий університет не лише не відбере в нього стипендію, але й грантами порадує і гуртожиток безоплатний надасть.


Поділіться з друзями:   

Останні новини