Другий всеукраїнський конкурс обдарованої молоді та її наставників - «Первоцвіт»

Захід проводиться в рамках XV Ювілейної міжнародної виставки навчальних закладів «Сучасна освіта в Україні - 2012».


Конкурс передбачає:

  • Експонування матеріалів учасників конкурсу „Первоцвіт” на спеціалізованому стенді XV міжнародної  виставки навчальних закладів «Сучасна освіта в Україні – 2012». (Участь у виставці для всіх учасників – безкоштовна);
  • Створення в рамках виставки „Сучасна освіта в Україні – 2012 галереї портретів юних обдарувань українського села -  майбутнього країни;
  • Створення в рамках виставки „Сучасна освіта в Україні – 2012 всеукраїнської дошки пошани для наставників  обдарованої сільської молоді – вчителів і директорів сільських шкіл України, керівників і методистів науково-методичних районних (міських), обласних центрів та управлінь освіти;
  • Визначення трьох кращих  сільських шкіл, а також науково-методичних районних (міських), обласних центрів та управлінь освіти, які  сприяють плеканню для країни найрізноманітніших талантів з усіх напрямів людської діяльності й винахідництва: мистецько-художнього спрямування, декоративно-прикладного, технічного, інтелектуального, спортивного, ін. – дипломантів та переможців різноманітних конкурсів, олімпіад, МАН міжнародного, всеукраїнського, обласного й районного рівнів, успішних і щасливих громадян країни; 
  • з'ясування того, на які паростки (а в майбутньому – плоди!) багаті українські сільські школи;
  • створення художнього полотнаПервоцвіти шкільних садів України”, яке має передати могутній шелест обдарувань, а у гостей Виставки – викликати захоплення й гордість за юнь країни, за наше спільне майбуття.

Ініціатори Конкурсу

Конкурс проводиться з ініціативи виставкової фірми „Карше” та за її фінансової підтримки, а також за ідеєю та програмно-організаційного й інформаційного супроводу всеукраїнського науково-практичного журналу «Директор школи, ліцею, гімназії».

Як стати учасником конкурсу

Для участі в конкурсі:

1. Школа-учасниця конкурсу „Первоцвіт” – надсилає до 15 січня 2012 року на адресу Оргкомітету  наступні матеріали:

  • заявка директора школи про участь у конкурсі;
  • анкета учасника; візитка школи-учасниці;
  • лист-представлення районного методичного кабінету;
  • короткий описово-ілюстративний матеріал та текст презентації-захисту інноваційної діяльності директора школи (вимоги до матеріалів – див. додаток 1).

2. Якщо учасником конкурсу є науково-методичний районний (міський), обласний центр чи управління освіти, то установа надсилає до 15 січня 2012 року на адресу Оргкомітету  наступні матеріали:

  • заявка керівника установи про участь у конкурсі;
  • анкета учасників; візитка установи-учасниці;
  • короткий описово-ілюстративний матеріал та текст презентації-захисту інноваційної діяльності установи (вимоги до матеріалів – див. додаток 1).

порядок й терміни проведення конкурсу

1. Конкурс триває до 15 січня 2012 року.

2. Матеріали збирає Оргкомітет, який після отримання всіх робіт передає їх на розгляд професійному незалежному журі.

3.  Професійне журі розглядає всі надіслані роботи і визначає три кращі сільські школи або установи, які за час своєї роботи найбільшій кількості обдарованих учнів допомогли  розквітнути їх талантам.

4.  Роботи учасників Конкурсу стають підґрунтям для виготовлення спеціалізованого стенду „Первоцвіт”  XV Ювілейної міжнародної  виставки навчальних закладів «Сучасна освіта в Україні – 2012».

4.1. Методична частина  надісланих на Конкурс коротких описово-ілюстративних матеріалів установ-шкіл-конкурсантів слугуватиме основою виготовлення виставкового стенду «Модернізація сільської школи: як неможливе зробити можливим!») на площах  всеукраїнського науково-практичного журналу «Директор школи, ліцею, гімназії», який у такий спосіб започаткує новий громадський рух: «Модернізація сільської школи - спасіння села – рятування України».

УВАГА! Якщо Ви є передплатником всеукраїнського науково-практичного журналу «Директор школи, ліцею, гімназії», то безліч пріоритетів очікують на Вас, серед яких перший і головний – це отримання партнерами і друзями журналу додаткових балів при оцінюванні журі конкурсних матеріалів (щоб скористатися цим пріоритетом – надішліть копію передплатної квитанції разом з конкурсною роботою!), а також: Ви зможете стати активним учасником започаткованого нового громадського руху, бо він проводитиметься виключно на площах  всеукраїнського науково-практичного журналу «Директор школи, ліцею, гімназії»; будете поінформовані про досвід Ваших колег, таких же директорів сільських ЗНЗ (бо висвітлення досвіду учасників конкурсу „Первоцвіт”, як і його організацію та проведення, здійснює журнал «Директор школи, ліцею, гімназії» та члени його Редакційної Ради); зможете побачити себе й прочитати про свій досвід і що про нього думають освітянські керівники від школи до МОНмолодьспорту, бо журнал «Директор школи, ліцею, гімназії» надходить у школи лише за передплатою, його немає у вільному продажі.

Якщо Ви поки що не є передплатником - вихід, як завжди, є!

За „Каталогом видань України” у будь-якому поштовому відділенні України можна оформити передплату на Всеукраїнський науково-практичний журнал  «Директор школи, ліцею, гімназії»  - у „Каталозі видань України”, С. 107.

Передплатні індекси: 22953 та 23974.

Зверніть увагу: за індексом 22953 можна здійснити пільгову річну передплату й отримати за рік

6-ть журналів за ціною 5-ти!

Також доречно скористатися послугою „Передплата ON-LINE” на корпоративному сайті Державного підприємства по розповсюдженню періодичних видань „Преса” www.presa.ua.

Тож остаточне рішення - за Вами, шановний майбутній учасник конкурсу „Первоцвіт”!

5. Учасники Конкурсу, матеріали яких експонуватимуться на спеціалізованому стенді „Первоцвіт”, а також на стенді всеукраїнського науково-практичного журналу «Директор школи, ліцею, гімназії», матимуть можливість публічного захисту-презентації свого інноваційного досвіду під час роботи Всеукраїнського проекту „Педагоги-новатори в Україні” (15 лютого 2012р., Національний центр «Український дім», 12.00-14.30). Особливо це стосується переможців цього Конкурсу.

5.1. Публічний захист-презентація стане основою відбору претендентів на героїв наступних сторінок проекту „Педагоги-новатори  в Україні”. Участь у захисті-презентації обдарованих дітей та їх наставників-вчителів є бажаною, тож і  винагороджується додатково.

Оцінювання конкурсних матеріалів

Здійснюється журі за визначеними критеріями-показниками (див. додаток 2). Сумарний їх бал і є кількісним показником ефективності роботи школи-конкурсантки чи установи.

Оцінка журі носитиме відносний характер: роки роботи школи – кількість дітей, яким школа за цей час допомогла розкритися, відбутися як обдарованими й визнаними талантами в різних сферах людської діяльності; якщо це науково-методичний районний (міський), обласний центр чи управління освіти, то: роки зазначеної діяльності – кількість шкіл (учнів), яким надано допомогу, їх реальні досягнення.

Нагородження переможців та учасників конкурсу

  • Переможцями конкурсу вважаються троє з його учасників, роботи яких обрані журі за відповідними критеріями. Переможці отримують цінні призи від Оргкомітету виставки.
  • Переможці та учасники Конкурсу отримують Дипломи й інші відзнаки від Оргкомітету виставки.
  • Учасники конкурсу „Первоцвіт”, чиї роботи експонуватимуться на стенді XV міжнародної  виставки навчальних закладів «Сучасна освіта в Україні – 2012», нагороджуються Дипломами виставки.
  • Кращі роботи учасників Конкурсу* будуть опубліковані в журналі «Директор школи, ліцею, гімназії» протягом 2012 року.
  • Роботи переможців будуть розміщені на офіційному сайті НАПН України та сайті журналу «Директор школи, ліцею, гімназії».

*Роботи учасників 1-ого Конкурсу* - у журналах «Директор школи, ліцею, гімназії» (№ 3 і № 4 за 2011 рік).

Адреса Оргкомітету:

м. Київ, 01601, б-р Л. Українки, 34, 2 під’їзд,  а/с 33, оф. 31

Тел./факс + 380 44 461-96-47, 461-96-51, 461-96-53, 461-91-06

E-mail: exhibitions@carshe.com Http://osvita.carshe.com



 

Додаток 1.

Вимоги до матеріалів конкурсантів

1. Теми конкурсних робіт, як і сам досвід сільських шкіл, науково-методичних районних (міських), обласних центрів та управлінь освіти, можуть бути різними, але головне – вони мають мати справді нестандартний (інноваційний) характер.

Різні інтерпретації традиційної організації освіти сільської молоді не є метою виставки „Сучасна освіта в Україні - 2012”.

2. Робота школи, центру чи управління має бути представлена успіхами й досягненнями сільських учнів під час їх навчання в середній школі та у вищих навчальних закладах (протягом 5 років після здобуття загальної середньої освіти), тож надсилати слід усе, що може найповніше й найефектніше представити цю важливу ділянку роботи сучасної школи:

До матеріалів потрібно включити:

-  візитку школи-учасниці чи установи;

- короткий опис системи інноваційної діяльності сільської школи, центру чи управління з проблематики обдарованості учнів (загальним об'ємом: від 12 до 25 сторінок з фотоілюстраціями та ін.);

- фото учнів школи, які є переможцями  або дипломантами різноманітних заходів міжнародного, всеукраїнського, обласного й районного рівнів;

- їхні дипломи, грамоти, премії, медалі, або їх фотокопії, інші відзнаки;

- анотації учнівських досягнень: праць, творів, винаходів;

- інформаційні довідки про вчителів, які виховали цих учнів й підготували їх до перемог (фото, ПІБ, посада, чим нагороджено й відзначено їхню діяльність), якщо це науково-методичний районний (міський), обласний центр чи управління освіти, то довідки про методистів або інших керівників, кому маємо завдячувати за організацію такої роботи;

- короткі інформаційні довідки зазначених заходів (назви, теми, форми й роки та місце проведення), склад учасників, серед яких і учні школи-учасниці конкурсу „Первоцвіт”, додаткові фотоілюстрації, діаграми, ін., що презентують ці заходи, їх виняткові результати для громади, країни, світу;

- дані лонгітюдних спостережень щодо подальшої долі обдарованих випускників школи.

2. Для  проведення захисту-презентації інновацій переможців та учасників цього Конкурсу (до 15 хв.), останні надсилають презентацію, яку  виконано у програмі Мicrosoft Power Point. Обсяг презентації до 30 слайдів. Текст презентації - до 5 сторінок.

(Результат захисту-презентації: відбір претендентів на героїв наступних сторінок проекту „Педагоги-новатори  в Україні”).

 


 

Додаток 2.

Критерії оцінювання

конкурсної роботи,

надісланої на конкурс „Первоцвіт”

з напряму „Обдарована сільська молодь та її наставники”

  1. Загальне оформлення матеріалів (наявність всіх компонентів пакету матеріалів відповідно до вимог щодо конкурсної роботи, естетика оформлення тощо).
  2. Якість та повнота описового матеріалу щодо інноваційної діяльності сільської школи, центру чи управління з обдарованими дітьми (обґрунтування актуальності; наявність системи розвитку здібностей, обдарувань; врахування місцевих особливостей, різноспрямованості організації роботи з соціально-, інтелектуально-, спортивно-, художньо-обдарованою молоддю, наявність методів виявлення та залучення обдарованої молоді до цієї роботи та результатів експертної оцінки поведінки, продуктів творчої діяльності дітей тощо).
  3. Наявність умов для реалізації здібностей, обдарувань у навчальному закладі, районі, області.
  4. Готовність педагогічного колективу до роботи з обдарованими дітьми.
  5. Наявність партнерської взаємодії (методисти – управлінці - вчені – керівники шкіл - учителі – учні – батьки – сільська  громада) у процесі  розвитку обдарованості дітей.
  6. Наявність в навчальному закладі, центрі чи управлінні інноваційної системи роботи з пошуку, супроводу та підтримки обдарованих школярів за наступними напрямами: соціальна обдарованість, інтелектуальна обдарованість, спортивна обдарованість, мистецька обдарованість.
  7. Здійснення пошуку шляхом залучення всіх дітей до участі у конкурсних заходах (олімпіадах, науково-практичних конференціях, дистанційних освітянських програмах, шкільних експедиціях).
  8. Реалізація діагностичного підходу до виявлення обдарованості дитини та використання різноманітних методів дослідження.
  9. Підтримка соціальної активності учнів, дитячих громадських організацій, тощо.
  10. Опис способів (механізмів) спонукання діючої системи роботи з обдарованими до постійного самовдосконалення, тощо.
  11. Опис результативності роботи навчального закладу (установи): аналіз участі в предметних олімпіадах ІІ, ІІІ, ІV етапи; аналіз участі в МАН (І, ІІ, ІІІ етапи); аналіз участі в творчих та інших заходах і  конкурсах, інше.
  12. Достовірність висновків, їх підтвердження грамотами, дипломами, сертифікатами дітей та учителів, які їх виховали й навчили.
  13. Наявність матеріалів лонгітюдних спостережень щодо подальшої долі обдарованих випускників школи (шкіл) (під час їх навчання в даній школі (школах) та у вищих навчальних закладах протягом 5 років після здобуття загальної середньої освіти).
  14. Можливість визначити кількість дітей (шкіл), яким школа (центр чи управління) допомогла (допомогли) розкритися, відбутися як обдарованими й визнаними талантами в різних сферах людської діяльності за роки її (їх) роботи.
  15. Можливість застосування конкурсних матеріалів у сільських школах, суспільному житті в масштабах району, області, країни.
  16. Оригінальність роботи, наявність «родзинок»,  виняткових результатів для громади, країни, світу.

Поділіться з друзями:   

Останні новини