Леся Оробець: Законопроект «Про вищу освіту» є лобіюванням інтересів конкретних груп

Народний депутат України Леся Оробець вважає, що навіть коли влада запропонує новий варіант законопроекту «Про вищу освіту», то він враховуватиме інтереси «декількох груп лобі, але аж ніяк не на інтереси розвитку вищої освіти в Україні».


Про це вона повідомила під час відеочату у Львівському прес-клубі, інформує кореспондентка ЗІКу.

Леся Оробець нагадала, що зараз палкі дискусії точаться навколо законопроекту від міністра освіти Дмитра Табачника «Про вищу освіту». Документ викликав серйозні застороги зі сторони експертів та хвилю незадоволення серед студентів.

Разом з міністровим законопроектом було зареєстровано ще два. Співавтором одного з альтернативних законопроектів є власне Леся Оробець.

Вона прогнозує, що після гучного скандалу законопроект Табачника відкличуть, як і один з альтернативних, автором якого є представник президента у Верховній Раді Юрій Мірошниченко. Останній публічно заявив про свою готовність до такого кроку і мотивував своє рішення тим, що робоча група доопрацювала урядовий законопроект.

Щодо третього варіанту, співавтором якого є Оробець, то депутатка сказала: «Наш нібито будуть валити для того, щоб зареєструвати свій – покращений».

На думку Лесі Оробець, такий хід було придумано після того, як сам Табачник зняв із себе відповідальність за цю законодавчу ініціативу, звинувативши у недоліках Ківалова та Єфремова. Як вона зазначає, Табачник назвав законопроект «невдалим винаходом депутатів», хоча сам був співавтором.

Після гучної бучі прем’єр-міністр Микола Азаров скликав робочу групу для вдосконалення урядового законопроекту. Леся Оробець цей крок називає окозамилюванням. Каже, що це «підступна спроба задурити людей, які здатні до конструктивної думки, до пропонування нових ідей, а не лише до обговорення чужих». Пояснює, що ініційована Азаровим робоча група та її діяльність є фіктивною через парламентський регламент. Адже після реєстрації законопроекту Табачника у порядку денному Верховної Ради до нього вже не можна вносити жодних змін.

Коли владі на це вказали, почали точитися розмови про відкликання і «завалювання» інших варіантів, щоб таки подати доопрацьований урядовий законопроект ще раз.

Але й тут Оробець налаштована скептично. Каже: «Особливих змін у новому законопроекті я не прогнозую, тому що бачу в контексті: просто декілька груп лобі спрацювали на власні інтереси, але аж ніяк не на інтереси розвитку вищої освіти в Україні».


Поділіться з друзями:   

Останні новини