Злиденне становище освітян обговорили за круглим столом

Голова Комітету Лілія Гриневич взяла участь у засіданні круглого столу «Освітяни на межі відчаю», на якому обговорювались питання оплати вчительської праці, урізання зарплат та надбавок, зменшення держзамовлення.


Напередодні, 1 березня 2014 року Кабінет Міністрів України затвердив Постанову № 65, за якою припиняється встановлення доплат за виконання обов'язків тимчасово відсутніх працівників. Також негативну реакцію освітян викликав законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо удосконалення окремих положень соціальної політики)» №4648, розроблений Кабінетом Міністрів України. Урядом теж було внесено зміни до частини першої статті ЗУ «Про загальну середню освіту» щодо встановлення доплат за класне керівництво, за перевірку зошитів, за завідування майстернями, навчальними кабінетами, навчально-дослідними ділянками, за якими розмір доплати вчителям за класне керівництво може коливатися в межах 0-20 чи 25% від ставки заробітньої плати (залежно від класу).

Участь у засіданні круглого столу також взяли заступник Міністра фінансів Володимир Матвійчук, голова Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України Олександр Яцунь, представники Міністерства соціальної політики України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, керівництво Київської міської державної адміністрації, начальники фінансових управлінь і управлінь освіти районних у м. Києві державних адміністрацій, профспілкова громадськість та ЗМІ.

Для досягнення консенсусу з Урядом з метою зберегти трудові, соціальні права освітян в умовах економії бюджетних коштів у період суспільно-політичної кризи було проведено круглий, на якому обговорили дискусійні питання та проблеми, що виникли.

«Сьогодні український викладач на території Європи має найбільше навантаження і найменшу зарплатню. Нам потрібно змінювати підходи. Комітет категорично не підтримує законопроект № 4648 і не буде голосувати за скасування  надбавок.  Це рішення, яке ми озвучимо в стінах парламенту», - наголосила Голова Комітету Лілія Гриневич.

Спілкуючись з освітянами Лілія Гриневич наголосила на тому, що вона є палким прихильником підвищення заробітної плати освітянам: «Проте, ми маємо пам’ятати, що перебуваємо у переддефолтній ситуації. Отримавши у спадок розкрадений бюджет Уряд сьогодні намагається втримати економічну ситуацію у державі».

Зважаючи на те, що норми, закладені у постанові уряду № 65, мають великий соціальний негатив і при цьому незначне фінансове заощадження Лілія Гриневич, як голова Комітету, звернулась до Уряду з рядом пропозицій щодо відміни дії окремих її положень в освітній сфері.

Також голова Комітету внесла пропозицію щодо створення робочої групи з питання реформування оплати праці педагогічним працівникам.


Поділіться з друзями:   

Останні новини