Студенти Львівського університету зустрілись із польською делегацією

У рамках свого візиту до Львова  мер Гданська планує зустрітися з представниками ВНЗ міста задля налагодження співпраці з активною молоддю.


За сприяння Генерального Консульства Республіки Польща у Львові 15 квітня 2014 року польська делегація відвідала Львівський національний університет імені Івана Франка, де  відбулася зустріч мера м. Гданськ Павла Адамовича з в.о. ректора Університету, професором Василем Височанським. Василь Степанович радо привітав гостей і розповів детальніше про ЛНУ ім. Івана Франка, закцентувавши увагу на багаторічній співпраці Університету з польськими освітніми й науковими інституціями.

У рамках свого візиту Павел Адамович виявив бажання виступити з відкритою лекцією на тему:  «Гданськ як приклад успіху польської реформи самоврядування» й обговорити зі студентами актуальні питання сьогодення України, поділитися власним понад 16-річним досвідом місцевого самоврядування та розповісти про конкретні кроки щодо розвитку співробітництва двох міст – Львова та Гданська.

«Сьогодні ми поговоримо не лише про польський  досвід проведення та запровадження реформ, а й почуємо цікаві пропозиції нашої подальшої співпраці», - звернувся до учасників зустрічі проректор з науково-педагогічної роботи ЛНУ ім. Івана Франка Володимир Кирилич.

Гданськ - місто, де були успішно проведені реформи самоврядування без застосування зброї. Близько 10 млн. поляків свого часу вийшли проти комуністичного гніту, який зламали силою духу та готовністю до змін. «Перед нами теж стояло питання, чи впроваджувати зміни поступово, поетапно, а чи відразу. Потрібні були люди, котрі будуть ці реформи впроваджувати. Політики переважно думають про вибори, а нам потрібні були нові обличчя - лідери, які  24 години на добу будуть думати про розвиток міста. Адже, аби зламати застарілу комуністичну  систему, потрібно дати можливість людям самим впливати на своє життя, починаючи від власної родини, громади, міста до рівня держави», - зазначив Павел Адамович.

Окрім історії реформування систем господарювання містом, мер Гданська розповів про джерела фінансування, правову підтримку ініціатив і нелегкий шлях їхньої реалізації, про досвід співпраці з урядом Польщі та Європейським Союзом.

Павел Адамович також поділився своїм баченням стратегії розвитку Львова зокрема й України в цілому. «Перед Україною, не коротка, але, маю надію, не довга дорога до Європи, і ви, сподіваюся, використаєте цей шанс», – додав мер.

Під час зустрічі зі студентами Університету йшлося й про можливості навчання та стажування в Польщі. Польські посадовці переконані, що  на основі здобутого міжнародного досвіду молодь зможе краще реалізувати заплановані реформи у своїй країні. «Недаремно головний акцент у фінансуванні Гданська зроблено саме на розвиток освітньої галузі, адже процвітання міста, воєводства та держави залежить передусім від людського ресурсу та рівня освіченості й культури громадян», - наголосив Павел Адамович. До слова, Гданськ вважається найбільшим освітнім центром Польщі, зокрема в місті функціонує 14 вищих навчальних закладів.

Завершуючи свій виступ, мер Гданська повідомив, що Польща  готова зробити конкретні кроки в цьому напрямку, до прикладу, долучитися до підготовки менеджерів широкого профілю, які здатні працювати у правовому європейському полі. За його словами, студенти-старшокурсники матимуть можливість стажуватися у провідних польських приватних фірмах, зокрема в банковій та енергетичній сферах. Таким чином, на думку мера, молоді люди зможуть краще пізнати запроваджені нові польські реформи в сільському  господарстві. «Для цього й існує наше європейське сусідство –  аби допомагати один одному», – резюмував Павел Адамович.


Поділіться з друзями:   

Останні новини