Українські філологи проти нівелювання ролі рідної мови в Україні

16 квітня в Національному педагогічному університеті імені Драгоманова відбувся круглий стіл за участі викладачів кафедри стилістики та студентів.


Зустріч було присвячено обговоренню питань мовної політики. Тема обрана не випадково, а стала реакцією філологів на актуальну проблему нівелювання ролі рідної мови в Україні. Під час обговорення мовних ситуацій в інших країнах учені та студенти намагалися сформувати план дій щодо побудови мовної політики в сучасній Україні.

«Сьогодні слово – це зброя. Правдиве слово несе добро, а неправдиве  –  війну. У наші часи світ воює мовою, яка стає основою для пропаганди та маніпуляції. Мова не лише творить державу, а й може знищити її. Настав показовий період для кожного з нас. Кожен має визначитись, з ким він», – розпочала зустріч доктор філологічних наук, професор Любов Мацько.

Визначитись учасникам допомогло обговорення понять мовної політики, мовної стійкості та мовної особистості. У жвавій дискусії було висловлено думки щодо відсутності належного захисту рідної мови  в Україні, неправильного потрактування «Європейської хартії регіональних мов або мов національних меншин», важливості вживання української  у повсякденному житті та на найвищому державному рівні.

«Двомовність може спричинити зникнення української держави», –  впевнені учасники. Студенти підготували виступи щодо мовних ситуацій в інших країнах світу. Мова йшла про Канаду, Ізраїль, Росію, країни колишньої Югославії, Скандинавії, Великої Британії. Виявилося, що двомовність у Канаді – міф, а українцям варто брати приклад з євреїв. «Неймовірна нація, їм вдалося зробити мертву книжну мову державною. Вже за 100 років на івриті говорило 65% населення. Мову довелося підіймати фактично з нуля», –   дивувалася одна з учасниць.

Обговоривши явища білінгвізму в інших країнах, філологи прийшли до висновку, що двомовність часто спричинює проблеми, стає основою конфліктів, які інколи можуть призвести до війни. Одна мова завжди стає домінуючою та намагається пригнобити іншу.  Україну ж подібна тенденція може просто знищити.

Українські філологи зібралися разом, аби знайти вихід зі складної мовної ситуації у своїй країні. Присутні вирішили не зупинятись на обговоренні та створити студентську комісію з обговорення мовного закону.

«Доцільним було б створення оперативного штабу реанімації  рідної мови в житті сучасного українця. Як майбутні педагоги маємо зайнятися проблемами функціонування мов меншин у школах та дбати про постійне звучання української мови», –  підбила підсумок зустрічі одна зі студенток.

Векуа Софіко


Поділіться з друзями:   

Останні новини