Відбулось засідання Ради президентів академій наук України

26 вересня 2014 р. відбулося засідання Ради президентів академій наук України.


У ньому взяли участь голова Ради Патон Борис Євгенович - президент НАН України, академік НАН України, ГАДЗАЛО Ярослав Михайлович - президент НААН України, академік НААН України, СЕРДЮК Андрій Михайлович - президент НАМН України, академік НАМН України, КРЕМЕНЬ Василь Григорович - президент НАПН України, академік НАН України, ПЕТРИШИН Олександр Віталійович - перший віце-президент НАПрН України, академік НАПрН України, СИДОРЕНКО Віктор Дмитрович - т.в.о. президента, віце-президент НАМ України, академік НАМ України, ЛОКТЄВ Вадим Михайлович - академік- секретар Відділення фізики і астрономії НАН України, академік НАН України, БОГДАНОВ Вячеслав Леонідович - в.о. головного ученого секретаря НАН України, член-кореспондент НАН України.

Як повідомляє прес-служба НАН України, у ході засідання було розглянуто низку питань, які стосувались організації участі наукових установ у відновленні інфраструктури та відбудові виробничої сфери Донбасу, співпраці НАН України та національних галузевих академій наук України у доручення Прем 'єр-міністра України А.П.Яценюка від 1 вересня ц.р. розглянути із залученням академічних наукових кіл питання організаційно- правового статусу нашої і національних галузевих академій наук. При цьому, відповідно до доручення, необхідно врахувати ефективність діяльності академій, зокрема фактичний рівень наукового забезпечення ними реформаційних процесів, що відбуваються в Україні, і посилення конкурентоздатності держави» - зазначив академік Б.Є. Патон.

У зв'язку з цим президент НАН України наголосив, що одним з головних пріоритетів діяльності національних академій наук було і залишається наукове забезпечення становлення України як незалежної держави, вирішення актуальних державних проблем, в тому числі реформаційних процесів і посилення   конкурентоздатності держави. У вирішенні цих завдань національні академії наук тісно співпрацюють. Форми співпраці є достатньо ефективними і дозволяють в сучасних умовах координувати спільні фундаментальні та прикладні дослідження з актуальних для України проблем.

За результатами розгляду цього питання Рада прийняла рішення визнати необхідність збереження існуючого організаційно-правового статусу національних академій наук, що визначений Законом України «Про наукову і науково-технічну діяльність», а також Законом України «Про особливості правового режиму діяльності Національної академії наук України, галузевих академій та статусу їх майнового комплексу». Визнано також доцільним подальше удосконалення організаційно-правових засад діяльності національних академій наук з метою посилення її ефективності відповідно до вимог і потреб розвитку країни шляхом внесення змін до їх статутів, які схвалюються загальними зборами академій і затверджуються Кабінетом Міністрів України.

Далі президент НАН України академік Б.Є. Патон поінформував присутніх, що 10 вересня на своєму черговому засіданні Президія НАН України обговорила питання щодо організації участі Національної академії наук у відновленні інфраструктури, в тому числі наукової, та відбудові виробничої сфери Донбасу. Було прийнято рішення про проведення в стислі строки інвентаризації всіх розробок академічних інститутів, які можуть реально і ефективно допомогти в цій справі. «Питання відбудови Донбасу на якісно новому рівні є надзвичайно важливим та складним. У його вирішенні має взяти участь уся наукова спільнота» наголосив президент Академії. Продовжуючи, академік        НАН  України

В.Г. Кремень зазначив, що профільні інститути Національної академії педагогічних наук України відправляють виїзні групи психологів для проведення роботи з бійцями, пораненими військовими, жителями регіону.

Також академік Б.Є. Патон повідомив про акцію, що нещодавно відбулася біля будівлі Президії НАН України, організовану Незалежною профспілкою гірників Донбасу та деяким волонтерськими організаціями. Ця громада звернулася до НАН України з проханням посприяти у пошуку можливих місць проживання для біженців на зимовий період. «Безумовно, Академія намагатиметься посприяти цьому. Ми також звертаємося до національних галузевих академій наук з проханням розглянути можливість допомогти вирішити питання, які порушені у зверненні Незалежної профспілки гірників Донбасу» - зазначив президент НАН України.

За результатами розгляду питання щодо участі наукових установ у відбудові Донбасу Рада президентів академій наук України наголосила на необхідності об'єднати зусилля Національної академії наук і національних галузевих академій наук у роботі з відновлення інфраструктури та відбудови виробничої сфери Донбасу і ухвалила рішення щодо налагодження з цією метою співпраці в рамках робочої групи НАН України з питань відбудови Донбасу. Також було вирішено, що національні галузеві академії наук розглянуть можливість участі у вирішенні питання розміщення на зимовий період біженців з Донбасу відповідно до звернення Незалежної профспілки гірників Донбасу.

Під час засідання було обговорено питання активізації міжакадемічної співпраці щодо створення «Великої української енциклопедії» та було прийнято відповідне рішення Ради.

Крім того, Рада заслухала інформацію про організацію проведення в Києві в травні 2015 р. Міжнародного симпозіуму під егідою ЮНЕСКО і МААН на тему «Взаємодія урядів і національних наукових об'єднань з міжнародними організаціями з метою розвитку і застосування наукових знань». Прийнято рішення щодо оперативного інформування національних академій наук про плани, стан підготовки та програму майбутнього Міжнародного симпозіуму з метою залучення провідних учених академій до участі у його роботі.


Поділіться з друзями:   

Останні новини