«Електронний вступ» – перемога здорового глузду

Цьогоріч багато різних оцінок отримала система електронного вступу до ВНЗ. Дехто з критиків системи навіть закликає подавати до суду, аби визнати цю новацію незаконною.


В інтерв'ю газеті "Освіта України" Дмитро Табачник розповів про те, що переважна більшість абітурієнтів задоволені цим нововведення.

Для того, щоб абітурієнти та батьки зекономили гроші, нині передбачено два шляхи подачі документів до вишів. Обидва – абсолютно добровільні. Перший – подати їх в електронному вигляді, через день-два побачити себе в системі «Конкурс» і на сайті університету й заспокоїтися. А коли за балами зарахують до університету, їхати туди з оригіналами документів. Другий шлях – звичний – робити копії документів і подавати їх очно.

"Судитися з електронним вступом – абсурд. Адже ця ініціатива пройшла всі необхідні юридичні процедури в Міністерстві юстиції України. До того ж, як можна подавати до суду на систему добровільного вибору? Я щасливий, що з 856 ВНЗ «маразмуючі» люди знайшлися лише в одному. Думаю, це – перемога здорового глузду. А найкращими рекламодавцями системи електронного вступу є ті абітурієнти, які зареєструвались, побачили своє прізвище на сайті обраного вишу і в системі «Конкурс». Зрозуміло, що система іноді дає збій, адже працює перший рік, а кількість абітурієнтів – величезна, і не завжди лінії зв’язку можуть прийняти такий об’єм інформації. Хтось не задоволений? Не проблема – хай бере квиток на потяг чи літак і подає документи у ВНЗ будь-якого міста, адже цю процедуру збережено. Абітурієнт може подавати документи до п’яти ВНЗ на стаціонар і в кожному з них – на три спеціальності. Тобто, брати участь у п’ятнадцяти конкурсах на отримання бюджетного місця навчання. Якщо хтось хоче для піару судитися – що ж, це його право." - сказав Міністр.


Поділіться з друзями:   

Останні новини