Відбулася зустріч першого заступника Міністра освіти і науки Інни Совсун з представниками ВНЗ Донбасу

16 жовтня перший заступник Міністра освіти і науки Інна Совсун провела зустріч з представниками вищих навчальних закладів Донецької та Луганської областей, які через збройний конфлікт на Донбасі проводитимуть свою освітню діяльність в інших містах України.


На порядку денному зустрічі стояли два взаємозв’язаних питання: облаштування університетів на нових місцях та необхідність технічної та матеріальної допомоги.

Як повідомила перший заступник Міністра освіти і науки Інна Совсун, Міністерство веде перемовини з міжнародними донорами про  технічну та фінансову допомогу тимчасово переміщеним університетам Донбасу. Найближчим часом відбудеться зустріч Інни Совсун з представниками Делегації Європейського Союзу, які раніше повідомили про можливість надання Європейським Союзом технічної допомоги. Тому перший заступник Міністра закликала присутніх представників вищих навчальних закладів надати письмовий перелік найнеобхідніших  послуг та обладнання.

Інна Совсун підкреслила важливість надання соціальної допомоги викладачам, як тимчасово переміщеним особам, що частково покриє витрати на житло, та повідомила про свої наміри відвідати у Вінниці Донецький національний університет.

Серед питань цілісного переїзду вищих навчальних закладів Донбасу учасники зустрічі найбільше уваги приділили облаштуванню житла для студентів і викладачів на новому місці.

Зокрема, ректор Донецького національного університету Роман Гринюк повідомив, що вже два тижні у Вінниці знаходяться 50 викладачів університету, які вирішують організаційні питання облаштування вищого навчального закладу. За його словами, цих людей необхідно розмістити. «Ми звернулися з проханням допомогти з житлом до місцевого управління освіти і науки. Нам пішли назустріч та виділили 10 місць у своєму гуртожитку. Та це питання потрібує  комплексного вирішення. Тому зараз триває пошук невеликих гуртожитків, профілакторіїв, щоб можна було укласти з адміністрацією цих закладів договір на проживання співробітників університету та помісячну оплату за житло».

За словами Романа Гринюка, у Вінниці для ДонНУ надали гуртожиток на 500 місць, котрий потребує ремонту, та 200 місць пообіцяв виділити департамент освіти і науки Вінницької обласної державної адміністрації. Він також зазначив, що до Вінниці  готові переїхати 70% викладачів з Донецьку, 300 аспірантів та 5 тисяч студентів, які мають бажання працювати і навчатися в системі освіти України. Це ті, хто уже зареєструвався на спеціальному сайті університету, але кількість бажаючих зростатиме, тому що реєстрація  триває.

У свою чергу, представники Луганського національного університету імені Тараса Шевченка зазначили, що на сьогодні університет розміщується у кількох містах Луганської області: у місті Рубіжному вирішується питання з квартирами для викладачів та студентськими гуртожитками, а в Старобільську - з гуртожитком від медичного коледжу. До того ж у розпорядженні університету є спортивна база, завдяки якій можна відкрити навчання студентів факультету фізичного виховання. За словами представників ЛНУ ім. Т. Шевченка, університет може відновити свою діяльність вже через 2 тижні. Для продовження навчання на спеціальному сайті закладу зареєстровано 70 % викладацького складу та 60 % студентів.

Представники Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля, що розташувався у місті Сєверодонецьку Луганської області на базі Технологічного інституту Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля, поінформували, що в університеті працюватимуть 9 факультетів: 4 навчатимуть студентів стаціонару, а 5 перейдуть на дистанційну форму навчання. За словами представників університету, заклад має свої напрацювання та використовує міжнародний досвід дистанційної освіти. Викладачами Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля розроблено 800 курсів дистанційного навчання. Уже відомо, що 51% викладачів та майже 91% студентів університету продовжать свою роботу та навчання у Сєвєродонецьку.

Учасники зустрічі порушили питання переведення 11-класників загальних середніх освітніх закладів Донбасу в екстернат інших навчальних закладів країни. Зокрема, було запропоновано для проходження річного оцінювання та атестації зараховувати випускників до екстернату на підставі заяви та наявності документа, що посвідчує особу.

Відповідаючи на запитання про акредитацію, перший заступник Міністра освіти і науки Інна Совсун запевнила, що на перехідний період нового Закону «Про вищу освіту» ліцензії та сертифікати ВНЗ будуть продовжені  автоматично.

Нагадаємо, що через продовження збройного конфлікту на території міст Східної України, де розміщені вищі навчальні заклади, з метою збереження життя та здоров’я громадян України, а також забезпечення конституційного права кожного на належні, безпечні та здорові умови праці та навчання, Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля, Донецький національний технічний університет, Луганський національний університет імені Т. Г. Шевченка продовжать навчальний процес в інших містах Донбасу. Донецький національний університет облаштовується у Вінниці. А ініціативної група Донецького національного університету економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського звернулася до студентів, аспірантів та співробітників університету, які бажають продовжити навчання або роботу в системі освіти та науки України, зареєструватися на спеціальному сайті.


Поділіться з друзями:   

Останні новини