Фахівці Британської ради тестують викладачів НТУ «ХПІ» з англійської мови

НТУ «ХПІ» розробив фундаментальну концепцію поліпшення підготовки студентів технічних спеціальностей з англійської мови відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України.


21 жовтня відбувся перший етап тестування викладачів НТУ «ХПІ» з англійської мови. Він пройшов у рамках реалізації концепції підвищення якості підготовки студентів з іноземних мов за підтримки Британської ради.

Проект стартував ще на початку 2014 року. Тоді концепцію, розроблену керівництвом університету спільно з завідувачами мовних кафедр, обговорили з представниками Британської ради в Україні. І тепер настав черговий етап її втілення в реальність.

Для участі в тестуванні було відібрано близько 50 викладачів, серед яких були як представники мовних кафедр, що ведуть підготовку студентів з іноземних мов, так і тих, де англійською викладаються спеціалізовані профільні дисципліни.

На підставі результатів тестів представники Британської ради визначать загальний рівень володіння викладачами НТУ «ХПІ» англійською мовою та розроблять рекомендації його підвищення, щоб потім вони змогли передати цей досвід своїм колегам та студентам університету і навчати їх за цими ж стандартами.

Фахівці Британської ради зазначили, що вони хочуть насамперед визначити, яким чином їм потрібно підтримувати реалізацію концепції підготовки студентів інженерних та ІТ спеціальностей з англійської мови і протягом усього часу супроводжувати її впровадження.

Вони також визначили наступну тенденцію: найчастіше викладачі, які читають англійською мовою спеціальні дисципліни, добре говорять англійською, знають граматику, але з сприйняттям мови на слух у них справи йдуть гірше. Тому потрібно визначити компетенції людини з окремих аспектів, і надалі зосередитися на тому, з чим у неї виникають найбільші труднощі. Загалом для забезпечення якісної підготовки студентів викладачам англійської мови необхідний мінімальний рівень С1 (компетентне володіння широким колом спеціалізованих термінів і фразеології), тоді, як викладачеві, що викладає спеціалізовану дисципліну англійською мовою, достатньо володіти нею на рівні В2, (самостійне володіння) і знати відповідну термінологію своєї галузі.

«Наше завдання – як самим дотримуватися міжнародних стандартів оцінювання знання мови, так і досягти того, щоб цих стандартів дотримувалися і університети. Тобто, якщо на одній кафедрі студент отримує «відмінно» – це означає, що він володіє всіма видами мовленнєвої діяльності іноземною мові: письмом, читанням, говорінням і навичкою сприйняття на слух. Якщо він раптом переходить на іншу кафедру, він повинен також отримати оцінку «відмінно». Якщо студент не володіє достатньою мірою зазначеними навичками, то цю оцінку він отримати не може», – говорить проектний менеджер з англійської мови Британської ради Жанна Севастьянова.

НТУ «ХПІ» за вибором Міністерства освіти і науки України став першим майданчиком для реалізації цього проекту з покращення якості підготовки студентів з англійської мови у вузах. Проекторієнтований на технічні вузи, адже саме там ведеться велика кількість наукових розробок. І для них дуже важливо вміти представити свої досягнення не лише на рівні країни, а й на світовій арені, тим самим підвищувати імідж вітчизняних вчених у міжнародних наукових колах.


Поділіться з друзями:   

Останні новини