У ЛНУ імені Івана Франка пройшла зустріч із Надзвичайним і Повноважним Послом Латвії в Україні

Надзвичайний і Повноважний Посол Латвії в Україні Аргіта Даудзе 29 жовтня 2014 року з робочим візитом відвідала Львівський національний університет імені Івана Франка, де зустрілася з Ректором Університету.


У зустрічі взяли участь Почесний консул Латвійської Республіки Володимир Гарцула та проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародної співпраці Марія Зубрицька, а також знімальна група, яка працює над документальним фільмом про Україну «Українські розмови».

Аргіта Даудзе висловила глибокі співчуття  українцям, які ціною життя платять за свій цивілізаційний вибір задля досягнення стратегічної мети – входження України до ЄС. Посол розповіла, що і Латвія, і Польща  свого часу також переживали важкі етапи державного становлення на  шляху до ЄС. Аргіта Даудзе зазначила, що наша держава зараз є найбільш активною серед східноєвропейських країн, а тому з огляду налагодження й поглиблення міжнародного співробітництва є  надзвичайно привабливою. За словами дипломата, сьогодні багато країн Європейського Союзу висловлюють свою готовність сприяти євроінтеграційним процесам, які зараз відбуваються в Україні, і роблять для цього конкретні кроки.

Ректор Львівського університету, професор Володимир Мельник подякував Надзвичайному і Повноважному Послу Латвії в Україні за візит і тепле ставлення до українців. Володимир Петрович наголосив, що ті події, які відбуваються в Україні впродовж року, демонструють прагнення громадян до цивілізаційного розвитку, перспективи якого відкриває саме європейська спільнота, де країни співіснують на засадах поваги до різноманіття мовної, культурної та національної ідентичності кожного із членів. З огляду на широкі можливості інтелектуального поступу, які яскраво демонструють західноєвропейські держави та країни Балтії, варто говорити про обмін досвідом і подальші шляхи налагодження співпраці.

Відтак, під час зустрічі сторони обговорили можливі аспекти академічного співробітництва, зокрема  щодо налагодження сталих зв’язків між Львівським національним університетом імені Івана Франка та вищими навчальними закладами Латвії. Латвійський дипломат запропонувала адміністрації Університету проект академічних обмінів «European Studies for Ukrainian Universities Students», що передбачає навчання та обмін фундаментальними цінностями, знаннями й досвідом з метою їхнього застосування в рідній країні. На думку Посла, це сприятиме поглибленню міжкультурної комунікації обох народів і кращому  розумінню європейських  процесів розвитку. Відповідальним за реалізацію проекту є  факультет політичних і суспільних наук  Латвійського університету. Координатори програми – професор Жанета Озоліна та професор, декан факультету політичних наук Івета Рейнхолд.  Проект передбачає участь у програмі 15-20 студентів-бакалаврів гуманітарного профілю (політичні науки, соціологія, економіка, міжнародні відносини), які вже в лютому 2015 року розпочнуть навчання в Латвії, де  впродовж п’яти місяців  вдосконалюватимуть свої знання з політико-правової та гуманітарної компоненти функціонування Європейського Союзу. Посол зазначила, що до участі в проекті латвійська сторона запросила три українські університети – Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара, Одеський національний університет імені Іллі Мечнікова та Львівський національний університет імені Івана Франка.

У межах обговорення широкомасштабної співпраці було зосереджено увагу на необхідності кооперації в освітній сфері, зокрема створенні спільних програм, збільшенні обмінів для студентів і викладачів, водночас і шляхом проведення двосторонніх «гостьових лекторіїв».

Латвійська сторона також виявила зацікавлення у співробітництві в галузі природничих наук, які, за словами Ректора, мають у Львівському університеті добрі традиції і значні досягнення, однак потребують фінансової та інституційної підтримки. Під час зустрічі також ішлося про участь Університету в різноманітних наукових програмах і конференціях та спільну організацію заходів під час головування Латвії в Раді ЄС.

Варто зазначити, що Львівський національний університет імені Івана Франка має певні напрацювання в контексті українсько-латвійських відносин. Так,  у березні 2010 року за сприяння Посольства Латвійської Республіки в Україні та Почесного консульства Латвії у Львові на факультеті міжнародних відносин відкрили студії латиської мови й створили Центр балтистики. Відтак, студенти нашого Університету та всі охочі мають можливість ознайомитися з історією, культурою, фольклором, мовою та літературою Латвії, а також вивчати латиську мову.

Того ж току було підписано угоду про співпрацю між факультетом міжнародних відносин Львівського національного університету імені Івана Франка та факультетом гуманітарних наук Латвійського університету. Восени 2011 року з метою вдосконалення мови в рамках проходження практики студенти побували в Латвії.

У квітні 2012 року у Виставковій залі Університету експонували фотовиставку «Латвійський шлях до Незалежності» - документально-історичну розповідь у світлинах про події, які привели до відновлення незалежності цієї балтійської країни наприкінці минулого сторіччя. А вже у вересні-жовтні за сприяння Львівської міської ради, Посольства Латвії в Україні та Почесного консульства Латвійської Республіки у Львові провели Дні Латвії у Львівській області, під час проведення яких Академічна бібліотека Латвійського університету презентувала колекції малюнків й описів Ліфляндії Йоганна Христофора Броце у Науковій  бібліотеці Львівського національного університету імені Івана Франка, депутат Латвійського Сейму Яніна Курсіте-Пакуле прочитала студентам Франкового університету відкриту лекцію «Європейська інтеграція: досвід Латвії».


Поділіться з друзями:   

Останні новини