Пройшла IX Міжнародна науково-практична конференція «Вища освіта україни у контексті інтеграції до європейського освітнього простору»

20-22 листопада 2014 р. у м. Києві відбулася ІХ Міжнародна науково-практична конференція «Вища освіта України у контексті інтеграції до європейського освітнього простору», в організації та проведенні якої взяла участь Національна бібліотека України імені В.І. Вернадського (НБУВ).


Міжнародна науково-практична конференція «Вища освіта України у контексті інтеграції до європейського освітнього простору» - це щорічний науковий форум академічної й освітянської спільноти України та інших країн світу з обміну практичним досвідом, дослідницькими здобутками і науковими досягненнями.

Організатори конференції виступили Міністерство освіти і науки України, Східно-Європейський інститут психології (Україна-Франція), Національна бібліотека України імені В.І. Вернадського, ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький університет імені Григорія Сковороди», Міжнародна експертна агенція «Консалтинг і тренінг», Львівський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти та Західно-Український ресурсний центр.

У роботі конференції взяли участь фахівці з України, Білорусі, Польщі, Росії, Італії, Туреччини, Угорщини, Хорватії, Чеської Республіки та США. Спеціальні гості - представники донорських організацій та міжнародних програм і проектів у сфері освіти, експерти Європейської комісії з питань освіти і культури.

Основними тематичними напрямами роботи конференції були: болонський процес і перспективи розвитку вищої освіти в Україні, Європі та світі; управління якістю освіти: досвід та інновації; моніторинг якості освіти: засоби та технології; новітні засоби навчання і виховання: проблеми впровадження та стандартизації; сучасний освітній менеджмент: економічні, організаційні та психологічні засоби реалізації в Україні, Європі та світі; психологічні, педагогічні та організаційні умови запровадження європейських стандартів вищої освіти в Україні; філософія та психологія освіти; послідовність середньої та вищої освіти як загальноєвропейський стандарт.

Традиційно   конференція проходила у форматі презентаційно- дискусійних, навчально-демонстраційних та пленарних сесій, секційних засідань, дискусій. Практичний формат конференції був реалізований через програму тренінгу- марафону.

Перед учасниками навчально- презентаційної сесії «Інтеграція у європейський освітній простір: здобутки, проблеми, перспективи» виступила керівник Центру науково-бібліографічної інформації НБУВ, доктор наук із соціальних комунікацій Т. Добко з доповіддю «Довідково-пошукові системи Національної бібліотеки України: потреби і можливості». У своєму виступі

Т. Добко акцентувала увагу на тому, що бібліотеки є основними постачальниками інформації на ринку освітніх послуг і науковці мають звертатися до інформаційних продуктів, які створюють бібліотечно-інформаційні установи на підтримку науки, освіти і суспільства.

З доповіддю «Наукометрія в Україні: виклики сьогодення» на пленарній сесії виступив завідувач відділу бібліометрії і наукометрії Служби інформаційно- аналітичного забезпечення органів державної влади НБУВ, кандидат технічних наук Леонід Костенко, у якій на тлі аналізу світового досвіду оцінювання наукової діяльності презентував  інформаційно-аналітичну систему «Бібліометрика української науки», створену фахівцями Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського.

Конференція завершила свою роботу масштабним тренінг- марафоном «Навчання-Якість- Моніторинг», який пройшов 22 листопада 2014 р. на базі Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського. Освітні тренінги та майстер-класи були присвячені активним методам навчання, моніторингу якості, ефективним практикам освітнього менеджменту тощо. Окремий майстер-клас було присвячено питанням наукового пошуку та використанню ресурсів видавництва Elsevier у науковій діяльності.

Як зазначила голова організаційного комітету конференції, директор Східно-Європейського Інституту Психології (Україна-Франція), доктор психологічних наук, професор І. Маноха, виступи науковців НБУВ дали новий потужний імпульс, внесли живий струмінь у зміст цьогорічних наукових дискусій. «Наступного року наша конференція буде ювілейною. Започаткована цього року співпраця організаційного комітету з головним науково - інформаційним і бібліотечним центром нашої держави - Національною бібліотекою України імені В.І. Вернадського, відкрила для нас перспективи партнерської взаємодії, окреслила нові змістові аспекти майбутніх наукових студій у рамках конференції» - поділилася думками пані Ірина.


Поділіться з друзями:   

Останні новини