Науковцями НАН України розроблено метод вимірювання і прогнозування розмірів тіньової економіки по областях

Інститутом економіки промисловості НАН України в рамках цільової комплексної програми наукових досліджень НАН України «Модернізація українського суспільства і економіки в контексті викликів ХХІ століття» вперше в Україні розроблено метод вимірювання і прогнозування розмірів тіньової економіки по областях.


Як повідомляє прес-служба НАН України, для цього створено імітаційну економіко-математичну модель, яка враховує кількісні взаємозв'язки факторів та індикаторів тіньової економіки на регіональному рівні. Запропонований підхід дозволяє оцінити розміри тіньової економіки для кожної області України на основі фактичних і прогнозних розмірів обсягів виробництва за видами економічної діяльності (ВЕД) в області та Україні.

Визначено вплив інституційного середовища на розміри тіньової економіки області. Для цього побудована логістична крива, що відображає залежність між індексом легкості ведення бізнесу Doing Business від World Bank Group та розміром тіньової економіки області. Використання цієї залежності надає можливість обґрунтувати заходи політики у сфері детінізації та забезпеченні стійкого економічного зростання.

Модель реалізовано у вигляді Web-інтерфейсу, який дозволяє користувачеві графічно представляти ретроспективні дані про розвиток області і оцінювати розміри її тіньової економіки, за допомогою прогнозу по окремих ВЕД визначити прогнозований обсяг тіньової економіки області, а також досліджувати вплив окремих регуляторів, якими виступають індикатори Doing Business, на розмір тіньової економіки області та обґрунтовувати необхідні заходи щодо її зменшення.

Модель представлено для використання зацікавленим центральним органам виконавчої влади.

Детально ознайомитися з принципами її роботи можна на сайті Інституту економіки промисловості НАН України http://iep.donetsk.ua/proiects/proiects.htm


Поділіться з друзями:   

Останні новини