Інна Совсун: Студентське самоврядування повинно розвиватися

25 грудня 2014 року в Київському національному економічному університеті імені Вадима Гетьмана відбулася зустріч першого заступника Міністра освіти і науки Інни Совсун з представниками органів студентського самоврядування, а також первинних профспілкових організацій вищих навчальних закладів України III-IV рівнів акредитації.


Під час зустрічі перший заступник Міністра освіти і науки Інна Совсун обговорила поточні питання, що хвилюють українських студентів, реформування вищої освіти та завдання студентського самоврядування у цьому процесі.

Зокрема, Інна Совсун наголосила, що дискусія з приводу скасування стипендій, що триває останні два тижні, є безпідставною. «Стипендії ніхто не скасовує, водночас, це не означає, що ми не повинні думати про майбутню реформу про стипендійне забезпечення», – зазначила Інна Совсун.

За словами першого заступника Міністра освіти і науки Інни Совсун, в рамках Закону «Про вищу освіту» потрібно знайти більш ефективнішу модель стипендійного забезпечення, яка водночас зберігала права студентів, щоб вони могли себе забезпечити, та ефективно розподілялася.

Інна Совсун повідомила, що сьогодні на виплату стипендій витрачається 5 млрд грн , або майже 5% від бюджету на освіту. «Це великі кошти, особливо в тих умовах, в яких опинилася країна. Необхідно враховувати потреби студентів. Для розробки моделі вивчати досвід інших країн. Потрібно розпочинати не популістське обговорення, а критичне, з усвідомленням відповідальності всіх сторін у цій ситуації», – зазначила перший заступник Міністра.

За словами Інни Совсун, наразі опрацьовується ідея створення окремого єдиного стипендійного фонду. Посилаючись на міжнародний досвід, перший заступник Міністра повідомила, що стипендії поділяються на два типи: соціальні та академічні, де соціальні виплачуються студентам на житлові потреби або студентам з фізичними вадами та іншим соціально незахищеним категоріям, а академічні – за особливі та видатні успіхи в навчанні. «Але це потребує широкої та складної дискусії. На сьогодні такі зміни не плануються», - запевнила Інна Совсун.

Під час зустрічі зі студентами перший заступник Міністра освіти і науки приділила увагу системним проблемам студентського самоврядування. Як повідомила Інна Совсун, попередній досвід розвитку студентського самоуправління був різним: в деяких університетах студентські організації залишаються частиною адміністрації закладу, в деяких закладах є незалежними. «Студентське самоврядування треба розвивати. Ситуацію не можна змінити одним Законом «Про вищу освіту», необхідно бажання самих студентів та вирішення проблем на рівні вищих навчальних закладів», – підкреслила Інна Совсун.

За словами першого заступника Міністра освіти і науки, Міністерство очікує від студентських організацій більше уваги проблемам якості навчального процесу. «Для студентства відкриваються досить широкі можливості. І яким чином студенти впливають на формування навчального процесу, як скористаються можливістю предметів за вибором залежить тільки від їх активності», – зазначила Інна Совсун.


Поділіться з друзями:   

Останні новини