В Україні є ще один приклад добровільного об'єднання ВНЗ

Троє ректорів закарпатських вищих навчальних закладів підтримали ідею об’єднання провідних університетів регіону в «Закарпатський національний університет».


Ректор Мукачівського державного університету, професор Юрій Мигалина запевнив журналістів, що до об’єднання вищих навчальних закладів у освітян ставлення позитивне. «Об’єднання університетів - справа непогана, оскільки вони стануть більш потужними. Думаю, що це справа хороша», - сказав професор.

Такої ж думки й ректор Закарпатського художнього інституту, професор Іван Небесник. Він повідомив, що разом з колегами ставиться з розумінням до процесу об’єднання державних вищих навчальних закладів області та підтримує таку ініціативу. «Усі розуміють, що та величезна кількість вищих навчальних закладів, яка діє в Україні зараз, невиправдана. Тому процес об’єднання вузів є доцільним». Як зазначив ректор, важливою складовою у Закарпатському художньому інституті є виробнича складова – студенти виконують роботи з художньої обробки дерева, металу, займаються керамікою. Тому, на думку Івана Небесника, найкращим варіантом для очолюваного ним закладу був би такий, який діє в Івано-Франківському, де у складі національного вищого навчального закладу діє інститут мистецтва.

Ректор Закарпатського державного університету, професор Федір Ващук, зазначив: «Повинно відбуватися тільки рівноправне об’єднання державних вищих навчальних закладів. Оскільки лише такий підхід може стати запорукою усунення будь-яких перекосів, свавілля та суб’єктивізму у цьому складному і важливому процесі. Тобто, ні в якому разі не може йтися про приєднання чи під’єднання тощо».

На питання «Яким Ви бачите об’єднаний виш?», Федір Ващук відповів: «На мою думку, матеріальна база університету повинна виглядати хоча б приблизно так, як у Закарпатському державному університеті. Його науковий потенціал за кількістю професорів і докторів наук – таким, як в Ужгородському національному університеті (звичайно, обов’язково рівномірно розподілений за всіма напрямами підготовки). І по-третє – щоб він увійшов до першої п’ятірки університетів України та отримав високий статус не тільки національного, а й дослідницького університету, мав широке міжнародне визнання. Я впевнений, що при належній організації і менеджерській роботі така перспектива цілком реальна».

10 серпня 2011 року за пропозицією Міністерства освіти і науки, молоді та спорту та за підтримки Закарпатської обласної державної адміністрації Урядом прийнято розпорядження Кабінету Міністрів України "Деякі питання реорганізації вищих навчальних закладів" та схвалено проект Указу Президента України "Про Закарпатський національний університет".

Відповідно до згаданого розпорядження відбудеться об’єднання 4 вищих навчальних закладів – Ужгородського національного університету, Закарпатського державного університету, Мукачівського державного університету та Закарпатського художнього інституту з утворенням на їх базі державного вищого навчального закладу "Закарпатський університет".

Розпорядження вступить в силу після підписання проекту Указу Президента України "Про Закарпатський національний університет".

Централізація управління вищою освітою в умовах фінансової кризи забезпечить економічну ефективність функціонування системи вищої освіти, зміцнення вертикалі управління, спрощення впровадження державних стандартів, ліквідацію міжвідомчих бар’єрів, усунення дублювання у підготовці фахівців, раціональний розподіл державного бюджету, зменшення витрат на управлінські функції.

Студенти Ужгородського національного університету, Закарпатського державного університету, Мукачівського державного університету та Закарпатського художнього інституту продовжуватимуть навчання в державному вищому навчальному закладі «Закарпатський університет».


Поділіться з друзями:   

Останні новини