Міністр інформаційної політики України Юрій Стець вступився за «Міжнародні відносини» та «Міжнародну інформацію»

Колектив Інституту міжнародних відносин вдячний МІП за підтримку та розуміння трансформації національної системи вищої освіти у зміцненні національних інтересів на міжнародній арені.


29 квітня під час засідання Уряду Міністр інформаційної політики України Юрій Стець запропонував внести зміни до проекту постанови «Про затвердження переліку галузей знань і спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти», розроблего Міністерством освіти і науки України.

Зауважимо, що до МІП з відкритим листом звернулися студенти та випускники спеціальності «Міжнародна інформація» Інституту міжнародних відносин КНУ ім. Тараса Шевченка, де закликали надати підтримку у збереженні відповідної освітньої спеціальності.

У своєму зверненні студенти висловили рішуче обурення ініційованим МОН проектом постанови, за яким мала б відбуватися підготовка здобувачів вищої освіти, де відсутня галузь знань «Міжнародні відносини» та необґрунтовано вилучена спеціальність «Міжнародна інформація». Студенти вважають такий крок МОН у рамках реформування освітньої галузі неприпустимим та таким, що суперечить національним інтересам нашої держави, яка першою у новітню добу зіткнулася з небаченою інформаційною агресією з боку Росії.

Відповідно Міністр на засіданні Уряду доповів, що зі свого боку МІП, розглянувши звернення студентства та врахувавши експертну думку викладачів кафедри міжнародних медіакомунікацій та комунікативних технологій Інституту міжнародних відносин, а також за результатами опрацювання зазначеного документа, пропонує у межах спеціальності «055: Міжнародні відносини та регіональні студії» здійснювати підготовку здобувачів вищої освіти за напрямом – «суспільні комунікації».

«Ми вважаємо підготовку фахівців саме за такою спеціальністю вкрай нагальною для держави, яка конче потребує професійних зусиль у сфері інформаційної протидії, відбудови національного інформаційного простору та ефективного позиціювання національних інтересів України на міжнародній арені», - зазначив Міністр під час урядового засідання.

Натомість Юрій Стець висловив пропозицію, що вказану спеціальність варто сформулювати у такій редакції: «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії». Включення напряму підготовки «суспільні комунікації» до спеціальності «055» дозволить здійснювати підготовку високоосвічених фахівців з управління інформацією та стратегічних комунікацій у сфері внутрішньої та зовнішньої політики.

У свою чергу студентство та колектив Інституту міжнародних відносин  відреагував вдячністю МІП за підтримку та розуміння трансформації національної системи вищої освіти у напрямі зміцнення захисту національних інтересів у інформаційній сфері - першочергово на міжнародній арені.

Уряд підтримав пропозиції Міністра та дав доручення МОН доопрацювати проект Постанови з урахуванням зауважень МІП.


Поділіться з друзями:   

Останні новини