У ЛНУ імені Івана Франка пройшла виїзна сесія Наукової ради НАН України з проблеми «Неорганічна хімія»

З ініціативи кафедри неорганічної хімії Львівського університету. У співпраці з Академією наук України 21 травня 2015 року у Дзеркальній залі Університету відбулося заключне засідання виїзної сесії Наукової ради НАН України з проблеми «Неорганічна хімія».


Близько 200 науковців НАН України, Інституту загальної та неорганічної хімії ім. В.І. Вернадського (м. Київ), Інституту фізичної хімії ім. Л.В. Писаржевського, Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут», Українського державного хіміко-технологічного університету (м. Дніпропетровськ), Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Одеського національного університету імені І.І. Мечникова, Ужгородського національного університету та Львівського національного університету імені Івана Франка обговорювали сучасні проблеми хімії неорганічних речовин і матеріалів цивільного і подвійного призначення, передає прес-служба університету.

«Приклад співпраці Львівського національного університету імені Івана Франка з іншими університетами, а також із Національною академією наук України є підтвердженням того, що, не зважаючи на усі проблеми, на засадах кооперації академічної і університетської науки майбутнє науки України має перспективи», ‒ звернувся  до учасників засідання з вітальним словом Ректор Університету, професор Володимир Мельник.

«Тематика сесії – надзвичайно важлива, особливо щодо створення матеріалів подвійного призначення, адже без потужної наукової підтримки жодна армія не може спиратися на новітні технології, результати та матеріали. Те, що сьогодні молоді науковці мають можливість представити свої дослідження, свідчить про майбутнє академічної науки і бажання продовжувати свою творчість на науковому рівні», - запевнив голова Західного наукового центру НАН України і МОН України академік Зіновій Назарчук.

Виїзне засідання Наукової ради НАН України тривало впродовж 19-20 травня у форматі круглих столів, під час яких учасники обговорили проблематику щодо функціональних матеріалів на основі оксидних систем спеціального призначення, можливостей області застосування вуглецевих сполук у виробах подвійного призначення, інноваційного використання надпровідних матеріалів, інтерметалідів.

Науковці обмінялися міркуваннями щодо перспектив хімічних технологій, зосередивши увагу на питаннях хімічної технології сполук зв’язаного азоту подвійного призначення, координаційні сполуки Мо, Сuу процесах формування захисних шарів трибодифузією легуючих компонентів у поверхню металевих пар тертя, конструкційні матеріали подвійного призначення на основі модифікованих порошків карбідів кремнію та бору, боридів боросиліцидів та борокарбідів.

Під час конференції також йшлося про матеріали для нової техніки та спеціального призначення, каталізатори безполуменевого спалювання вуглеводневого палива для безпечної генерації тепла, дезактивацію обладнання цивільного та військового призначення, систему мобільного теплозабезпечення, твердотільних функціональних матеріалів для електронної техніки на основі складних халькогенідів, застосування плівкоутворюючих матеріалів у інтерференційній оптиці цивільного і спеціального призначення та структурні аспекти нових неорганічних сполук і композитів.

Учені обговорили питання координаційних сполук для біології, медицини й інших галузей, цілеспрямованого синтезу кластерних сполук Ренію (ІІІ) з антиканцерогенними та гемостатичними властивостями, розвиток теорії і практики координаційної хімії як спосіб вирішення медико-біологічних проблем, сорбційних та каталітичних властивостей пористих координаційних полімерів 3d-металів, екологічного моніторингу стану Оріхівського військового полігону Закарпатської області.


Поділіться з друзями:   

Останні новини