Харківський державний технічний університет будівництва і архітектури став національним

Президент України Віктор Янукович підписав указ про надання Харківському державному технічному університету будівництва і архітектури статусу національного.



УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 885/2011

Про надання Харківському державному технічному університету будівництва та архітектури статусу національного

Ураховуючи загальнодержавне і міжнародне визнання результатів діяльності Харківського державного технічного університету будівництва та архітектури, його вагомий внесок у розвиток національної освіти і науки, постановляю:

Надати Харківському державному технічному університету будівництва та архітектури статус національного і надалі іменувати його - Харківський національний університет будівництва та архітектури.

Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ

1 вересня 2011 року

 

Проект цього Указу був схвалений на засіданні Уряду 3 серпня 2011 року, де було зазначено:

Харківський державний технічний університет будівництва та архітектури має багату історію. Він заснований у 1930 році. За роки існування університет підготував понад 55 тисяч кваліфікованих фахівців для будівельної галузі, у тому числі більше ніж три тисячі для 92 країн світу.

В університеті сьогодні за 10 напрямами та 14 спеціальностями навчається понад 8 тисяч студентів, аспірантів та слухачів, працює 520 науково-педагогічних працівників, серед яких 56 докторів наук, професорів, 35 академіків та членів-кореспондентів міжнародних і галузевих академій, 15 заслужених діячів науки і культури, 11 лауреатів державних премій, 310 кандидатів наук, доцентів. Вищий навчальний заклад має розвинену матеріально-технічну базу, яка повністю забезпечує навчально-виховний процес.

Як потужний навчально-методичний та науковий центр, університет бере активну участь у вирішенні проблем міста Харкова та регіону, є членом асоціації будівельних вищих навчальних закладів країн СНД.

Вчені університету активно співпрацюють з науково-дослідними та проектними інститутами Національної академії наук України та іншими галузевими інститутами. Яскравим прикладом тісної співпраці зазначених установ є робота, що проводиться за комплексною програмою "Ресурс", яка спрямована на подовження ресурсу житлових комплексів промисловості та житлово-комунального господарства Харківського регіону.

Цей вищий навчальний заклад тісно взаємодіє з Північно-східним науковим центром Національної академії наук України щодо розбудови регіональної інноваційної системи в Харківській області. Університет є одним з засновників "АНОК" - академічного науково-дослідного комплексу, співзамовниками якого виступили вищі навчальні заклади Харківського регіону, Міністерство освіти і науки та Національнаакадемія наук України.

Науково-дослідні та дослідно-конструкторські роботи, що виконують співробітники університету, скеровані на розробку нових технологій в будівництві, нових ефективних будівельних конструкцій, виробів і матеріалів, обладнання, на вирішення проблем енерго- та ресурсозбереження, охорони навколишнього середовища, реконструкцію та реставрацію архітектурних об'єктів та інше.

З метою створення спільного інформаційного простору та реалізації нової парадигми науково-освітньої діяльності при підготовці висококваліфікованих фахівців в галузі інноваційних технологій Харківський державний технічний університет будівництва та архітектури в 2010 році підписав меморандум приєднання до Консорціуму, до якого увійшли провідні вищі навчальні заклади Сирії, Росії, України тощо.

В університеті функціонують чотири спеціалізовані вчені ради з захисту докторських та кандидатських дисертацій з 9 спеціальностей.

>Надання цьому вищому навчальному закладу статусу національного сприятиме його подальшому розвитку, створенню більш сприятливих умов для розкриття науково-технічного потенціалу, удосконаленню навчально-виховного процесу, здобуття молоддю вищої освіти, що слугуватиме подальшому зміцненню будівельної галузі.

Важливим фактом є те, що університет активно співпрацює з будівельним комплексом Північно-східного регіону України, бере участь у вирішенні проблем міста Харкова та області, є членом колективів розробників Державних будівельних норм. Таким чином, надання університету статусу національного сприятиме розвитку будівельної галузі регіону.

Питання надання університету статусу національного обговорювалось у колективах, громадських організаціях, народними депутатами Харківської міської та Харківської обласної ради, Національною Спілкою архітекторів України, Українською академією архітектури, Академією будівництва України і знайшло широку громадську підтримку.


Поділіться з друзями:   

Останні новини